Wodna Wieża restauracją z przyszłością
18.02.2014, 12:45 |
Pszczyna
Wodna Wieża w Pszczynie zwyciężyła w pierwszej edycji konkursu „Restauracja z przyszłością” organizowanego przez magazyn „Restauracja”.
Jurorzy docenili pomysłowe i nietypowe wnętrze Wodnej Wieży, sposób promocji, pomysł na kuchnię. Restauracja została też wyróżniona w dwóch kategoriach: restauracja w budynku zabytkowym i obiekt w mieście.
– Przyznaję dziesięć punktów za ciekawą i urozmaiconą propozycję menu, bardzo ładną prezentację dań, pomysł na wnętrza i oryginalną historię miejsca – argumentował swój wybór Andrzej Przeniosło z hotelu Warszawianka w Jachrance. Dariusz Richter, technolog żywności, towaroznawca, przyznał dziewięć punktów za „dania jak z pracowni alchemika, doskonale wpasowane w fantastyczne, industrialne wnętrza. Szczególne uznanie za podjęcie trudu hodowli nietypowych grzybów i ich wykorzystanie w potrawach”. A Agata Abramczuk, architekt wnętrz, przyznała osiem punktów, krótko uzasadniając: „nietypowe miejsce na restaurację. We wnętrzu czuć ciśnienie wody”.
Konkurs „Restauracja z przyszłością” ma na celu przedstawić ciekawe rozwiązania architektoniczne, oryginalne pomysły na menu, niebanalny serwis i kontakt z gościem, promować inicjatywy wyróżniające restauracje na rynku lokalnym i krajowym oraz zwrócić uwagę na rozwiązania perspektywiczne. Do pierwszej edycji konkursu zgłosiło się 38 restauracji z całej Polski. Zostały ocenione przez dziesięciu ekspertów, którzy od lat zajmują się gastronomią.
Wojciech Kania odkupił zrujnowaną wieżę ciśnień i zaprojektował restaurację w duchu wiktoriańskiej epoki silników parowych widzianej z perspektywy współczesności. W Wodnej Wieży prócz restauracji znajduje się pub i sala bankietowa.
jack