(fot. P. Jendroska)

Szychy na Szychcie charytatywnie w pszczyńskim skansenie

Pszczyna27.05.2019, 14:19

13 czerwca o godz. 19.00 odbędzie się kolejna charytatywna kolacja kolektywu szefów kuchni pod nazwą "Szychy na Szychcie". Dochód z wydarzenia zostanie przekazany na wsparcie 7-letniego Roberta z Pszczyny.

13 czerwca o godz. 19.00 odbędzie się wyjątkowe wydarzenie na kulinarnej mapie śląsko-zagłębiowskiej metropolii i kolejna charytatywna kolacja kolektywu szefów kuchni pod nazwą "Szychy na Szychcie". Inspiracje kuchnią dawnych magnatów śląskich, pałacowe receptury i pięciodaniowa kolacja serwowana między drewnianym XVIII-wiecznym spichlerzem
dworskim i młynem wodnym.

Prawie dziesięcioro najważniejszych i nagradzanych kucharzy z sześciu miast regionu w jeden wieczór będzie razem gotować w szczytnym celu. Muszą przygotować wyjątkowe dania w plenerze i zapełnić stół dla 50 gości umieszczony w środku pełnego zabytków pszczyńskiego skansenu.

Cały dochód z plenerowej kolacji zostanie przekazany na wsparcie 7-letniego Roberta z Pszczyny cierpiącego na genetyczną chorobę. Chłopczyka czeka kolejną operację, która ma usprawnić jego prawidłowe gryzienie oraz mowę.

Kolacja odbędzie się w zabytkowej przestrzeni skansenu, w ogrodzie między zabytkową architekturą drewnianą z XVIII i XIX wieku na teren zabytkowego parku pszczyńskiego. Kolację poprzedziła m.in. specjalna wizyta kucharzy w Muzeum Zamkowym w Pszczynie z autorskim oprowadzaniem skupionym wokół tajemnic pałacowej kuchni. Chefowie chcą tym razem inspirować się śląskim stołem arystokratów i pokazać walory kulinarnej podróży w czasie. Punktem wyjścia są dawne receptury, księgi inwentarzowe pałacu oraz dzisiejsze lokalne produkty od dziczyzny po miód.

Szychy na Szychcie – to kulinarny kolektyw z województwa śląskiego działający od 2018 roku. Zazwyczaj są solistami, ale w słusznej sprawie potrafią stworzyć jedyny w swoim rodzaju zespół. Spontanicznie i charytatywnie działają kilka razy w roku, by przede wszystkim gotować w szczytnym celu – taka szczera gastro-szychta na Śląsku. Co ważne, reprezentują różne lokale, różne miasta, różne style gotowania i różne kulinarne opowieści. I w tej różnorodności jest właśnie siła. Inicjatorami charytatywnego gotowania są Kasia Rogowska i Przemek Błaszczyk, którzy zaprosili do współpracy innych szefów kuchni z okolic. Podglądając podobne inicjatywy we Wrocławiu, Warszawie i Poznaniu SZYCHY gotowe na SZYCHTĘ zdecydowały, że i lokalnie, na Śląsku, dadzą radę. No więc są i działają, a ich pierwsza kolacja w Katowicach pozwoliła wesprzeć Dom Aniołów Stróżów kwotą ponad 11 000 zł.

Cena kolacji charytatywnej to 250 zł od osoby. W sprawie rezerwacji miejsc należy wysłać e-mail na adres szychynaszychcie@gmail.com. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

KK

T G+ F

Zobacz także

Podczas Budo Gali zebrano 3 tys. zł na protezę dla Kingi
Podczas Budo Gali zebrano 3 tys. zł na protezę dla Kingi
Nowa sygnalizacja świetlna w Pawłowicach
Nowa sygnalizacja świetlna w Pawłowicach
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18