List otwarty do burmistrza i starosty. SLD pisze o referendum

21.11.2013, 11:10

Pszczyna

Poniżej publikujemy list otwarty do starosty pszczyńskiego oraz burmistrza Pszczyny przesłany do naszej redakcji przez Radę Powiatową Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Pszczynie.

List otwarty do:

Starosty Pszczyńskiego Pawła Sadzy, Rady Powiatu Pszczyńskiego,
Burmistrza Pszczyny Dariusza Skrobola, Rady Miasta Pszczyna.

Szanowni Państwo

Miarka się przebrała. Po wielu miesiącach szopki jaką Państwo zafundowaliście mieszkańcom Pszczyny i Powiatu w sprawie „wizytówki” jaką jest pszczyński szpital wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec braku działań ratujących sytuację i spokój ludzi potrzebujących pomocy zdrowotnej w naszym powiecie.

Ostatnie dwie kadencje obu rad to pasmo nieszczęść, niepowodzeń i tragicznych decyzji, za które odpowiadają starostowie: Józef Tetla i Paweł Sadza a także burmistrzowie: Krystian Szostak i Dariusz Skrobol. Współwinnymi są także obie rady, które nie znalazły siły ani woli aby przeciwstawić się nieprzemyślanym i nieodpowiedzialnym decyzjom.

Reakcja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na nieprawidłowości związane z użytkowaniem przekazanego w darze sprzętu jest jedynym słusznym działaniem. W imię satysfakcji wszystkich – także PSZCZYŃSKICH – wolontariuszy, należało podjąć taką decyzję. Z przykrością należy stwierdzić, że obecny „właściciel” chyba nie ma pojęcia o obowiązkach jakie stoją przed placówkami służby zdrowia. Pomoc choremu i los pacjenta są wyjątkowo obojętne. Aktualny stan i wizerunek szpitala najlepiej o tym świadczy.

Wydaje się, że włodarze Pszczyny i powiatu uznali, że ze szpitalem sprawa będzie tak łatwa jak z podstawową opiekę zdrowotną. Tyle, że w POZ-tach nie jest tak różowo, opieka specjalistyczna zostawia wiele do życzenia a szpital to przecież nie POZ-et.

Inną sprawą jest, że NFOZ w swoim działaniu przeszedł samego siebie – i mentalnie pokonał nawet ministra – przewodniczącego komisji planowania w 1946 r Hilarego Minca – lepiej wiedząc ile i jakich powinno być zachorowań w danej placówce, mieście czy środowisku. Stąd właśnie tak doskonała jest kondycja naszej i nie tylko naszej pszczyńskiej służby zdrowia.
Państwa działania wskazują, że najlepiej wszystko sprywatyzować i zostawić obywateli na próbę czasu. Wytrzymają i przeżyją czy umrą. Obniży się po raz kolejny „pośmiertne” i będzie z zyskiem.

Przy całym „medialnym i nie tylko” szumie w związku z łóżkami dla geriatrii pojawia się jeszcze – o zgrozo – wypowiedź Pana Starosty, który nic nie może. Jeżeli się nic nie może to albo się rezygnuje z funkcji, na której winno się służyć mieszkańcom albo się bierze do roboty i pokazując winnych po prostu robi się porządek Do tego jednak trzeba świadomości roli jaką się chce pełnić. Zasiadanie na funkcjach - państwowych, samorządowych - nie polega tylko na siedzeniu i ewentualnym administrowaniu ale przede wszystkim na gospodarzeniu terenem i dbaniu o losy obywateli tej ziemi.

Myślimy – szanowni panowie – po analizie Waszych dokonań, na ziemi pszczyńskiej, że wmurujecie w niedługim czasie tablicę z informacją, jakim wielkim dokonaniem przysłużyliście się: upadającemu szpitalowi, rujnującej Paleji, śmierdzącemu miastu i środowisku, „prywatyzowanym” Goczałkowicom, zlikwidowanemu Zespołowi Szkół Ekonomicznych . A może i powiat Państwo poświęcicie bo jako jednostka administracyjna słabnie z dnia na dzień. A sąsiedzi rosną w siłę. Pewnie tablicę tą poświęcą Wasi polityczni mentorzy, którzy podkreślą przy okazji swą rolę – jaką oni potrafili spełniać - a Wy to niszczycie.

Informujemy niniejszym Państwa i MIESZKAŃCÓW, że aktualny stan spraw kwalifikuje się do referendum nad odwołaniem starosty, burmistrza i obu rad. Jednakże świadomi odpowiedzialności za finanse miasta i powiatu nie podejmujemy akcji zbierania stosownych podpisów uważając, że to przyszłoroczne wybory samorządowe powinny rozwiązać problem.

Zbigniew Noskowski, Sekretarz RP SLD
Łukasz Niedźwiedzki, przewodniczący RP SLD