List otwarty Burmistrza Pszczyny

27.08.2010, 15:33

Pszczyna

Poniżej prezentujemy list otwarty, jaki został przesłany do naszej redakcji, który w dniu wczorajszym na sesji Rady Miasta Burmistrz przedstawił do mediów w sprawie fotoradarów.

List otwarty Burmistrza Pszczyny,

Szanowni Państwo,

Bezpieczeństwo mieszkańców, a w szczególności dzieci jest bezcenne dla każdego, zarówno zatroskanych rodziców, którzy myślą jak ich pociecha dotarła do szkoły, nauczycieli jak i nas samorządowców.
Od początku kadencji prowadzimy szereg działań zmierzających do poprawy bezpieczeństwa na naszych drogach.
Straż Miejska prowadzi akcje bezpieczna droga do i ze szkoły, w ramach posiadanych środków remontujemy nawierzchnie dróg, montujemy zapory oraz progi zwalniające, o które na wszystkich zebraniach apelowali mieszkańcy ze względu na nadmierną prędkość samochodów.
Straże Gminne w całej Polsce stosując urządzenia pomiaru prędkości skutecznie ograniczają prędkość samochodów szczególnie w miejscach niebezpiecznych i w terenie zabudowanym. Fakt ten odnotowała również pszczyńska Policja. Statystyki wskazują, iż po okresie pomiarów prędkości oraz nałożonych mandatach karnych wypadkowość na terenie Gminy znacznie spadła. Przerażająca jest, ilośc kierowców znacznie przekraczających dopuszczalną prędkość, w okresie 2 miesięcy było ich blisko 15 tyś.
Niestety wciąż mamy do czynienia z przypadkami moralnego przyzwolenia na łamanie prawa. W ostatnich dniach powstał w Pszczynie Komitet Obrony Kierowców. Właścicielem domeny, na której postawiono stronę internetową komitetu jest Wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej Powiatu Pszczyńskiego i jednocześnie Asystent Społeczny posła PO T. Tomczykiewicza. Strona internetowa komitetu podważa legalność działań Straży Miejskiej w zakresie nakładanych mandatów za znaczne przekraczanie prędkości. Twórców komitetu nie interesuje bezpieczeństwo mieszkańców oraz nie biorą pod uwagę faktu łamania w rażący sposób przez kierowców przepisów ruchu drogowego. Ponadto w ostatnim czasie doszło do demolowania znaków pionowych ograniczających prędkość na drogach gminnych i powiatowych. Mówił o tym w dniu 25 sierpnia na sesji Rady Powiatu Dyr. Powiatowego Zarządu Dróg.
Dbając o bezpieczeństwo naszych mieszkańców oraz honorując praworządność rozważamy skierowanie doniesienia do prokuratury o ewentualnej możliwości popełnienia przestępstwa przez ww komitet. Dla nas bezpieczeństwo mieszkańców gminy jest najważniejsze!

Tomasz Drąszkowski
Z-ca Burmistrza Pszczyny