Konkurs kulinarny w PZS nr 2
Powiat | 22.03.2016, 14:11 |
15 marca w pracowniach gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 Im. Karola Miarki w Pszczynie odbył się szkolny konkurs kulinarny – „Ziemniaczane co nieco".
Wzięło w nim udział sześć dwuosobowych zespołów z klas I, II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, które przez 90 minut starały się stworzyć ciekawe propozycje przekąsek z ziemniakami w roli głównej.
Zmaganiom uczennic bacznie przyglądali jurorzy, którzy potem oceniali gotowe potrawy: Piotr Polak – szef kuchni restauracji „Kapias" z Goczałkowic-Zdroju, Dawid Klimaniec – szef kuchni restauracji „Krajcar", Żywiecki Browar Rzemieślniczy z Żywca, Mirosława Bienioszek - v-ce dyrektor PZS nr 2, nauczyciele przedmiotów zawodowych - gastronomicznych
Po degustacji i długich debatach komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie zespoły. I miejsce zdobyły Agnieszka Kuśnierz i Dominika Malarek z kl. I TŻiUG, które przygotowały „Ziemniaczane kulki z serem”, II miejsce uzyskały Adrianna Losa i Martyna Durok z kl. III TŻiUG, za przygotowanie „Zapiekanych ziemniaczków z szynką i kozim serem”, a III miejsce przypadło dla Martyny Gruszki i Weroniki Czuwaj z klasy II TŻiUG, które przyrządziły „Ziemniaczane mufinki”.
Zwycięska drużyna została zaproszona przez szefa kuchni restauracji „Kapias", Piotra Polaka, do uczestnictwa w przygotowaniu uroczystej kolacji w ramach akcji „Smaki kuchni francuskiej”. Za tę wyjątkową niespodziankę, a także pomoc w przeprowadzeniu konkursu oraz fachową ocenę i porady dziękujemy panom kucharzom.
Gratulujemy zwycięzcom oraz pozostałym zespołom za odwagę, pomysłowość i zaangażowanie! Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki, za które serdecznie dziękujemy sponsorom: Starostwu Powiatowemu w Pszczynie, restauracji „U Mikołajca”, restauracji „Patio Con Gusto” z Pszczyny oraz Radzie Rodziców PZS nr 2.
Barbara Łuka, Katarzyna Skubisz, organizatorki konkursu
jack