Improwizacje na talerzu - warsztaty kulinarne w PZS nr 2
Pszczyna | 07.12.2018, 09:49 |
3 grudnia w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie odbyły się warsztaty kulinarne. Tym razem uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych musieli wykazać się własną pomysłowością i inicjatywą.
Motywem przewodnim świątecznych warsztatów kulinarnych w PZS nr 2 była świeża makrela – zupełnie niedoceniana i zapomniana ryba. Nowością dla uczniów była jednak forma spotkania. Uczestnicy mieli samodzielnie stworzyć danie na bazie dowolnie wybranych produktów przygotowanych przez kucharza prowadzącego – Szymona Kupczyka – szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie.
Uczniowie przygotowali m.in. smażoną makrelę, makrelę pieczoną w papilotach z purée z batatów, batatowym smażonym tagliatelle, pieczonymi chipsami z batatów, batatami smażonymi w temperze, z salsą czy z sałatką. Bawili się smakami, eksperymentowali i przede wszystkim przekonali się, jak różne potrawy można wykonać z tych samych składników.
- Dobry kucharz, to taki, który z kilku produktów potrafi stworzyć arcydzieło – zachęcał młodych kucharzy Szymon Kupczyk, który podkreślił, że sztuka gotowania, to praca każdego dnia.
Celem takich spotkań jest propagowanie różnorodności potraw, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych i przede wszystkim rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatyw, wyrabianie poczucia piękna i estetyki w kuchni. – Gotowanie musi być pasją opartą na stałym samodoskonaleniu – podkreślił szef Restauracji Kameralnej.
Szymon Kupczyk pracuje w gastronomi od 16 lat. Dekadę spędził gotując w londyńskich restauracjach. Od listopada 2018 r. jest szefem kuchni Restauracja Kameralna, która w swojej ofercie może pochwalić się m.in. gęsiną przygotowywaną na 11 sposobów. Obecnie nad jakością i coraz lepszą renomą lokalu czuwa pięciu wykwalifikowanych kucharzy, m.in. Dawid Zioła, zastępca szefa kuchni i absolwent PZS nr 2, który również uczestniczył w warsztatach.
(źródło: PZS nr 2)
jack