Zobacz w czym będzie gotowana Eurozupa!

14.06.2006, 13:32

Pszczynakocio

Jedną z atrakcji podczas zbliżającego się wielkimi krokami IV Wielkiego Pikniku Pszczyńskiego będzie bicie rekordu Guinessa w gotowaniu pomidorowej Eurozupy. Już został zrobiony olbrzymi kocioł, w którym bulgotać będzie w niedzielę przysmak.

Kocioł powstawał przez dwa dni w pszczyńskiej firmie Holduct. - Wykonany jest ze specjalnej blachy przystosowanej do gotowania zupy. Kocioł ma średnicę 3,3 m i 1,60 m wysokości  - mówi Dariusz Skrobol, naczelnik Referatu Promocji w pszczyńskim starostwie. Kocioł zawiśnie na specjalnym rusztowaniu, pod którym będzie płonęło ognisko. 15 kucharzy (skład międzynarodowy) będzie miało do dyspozycji 3... wiosła do mieszania pomidorowej Eurozupy. Pszczynę reprezentować będą kucharze:  Jan Werner, starszy ogniomistrz Państwowej Straży Pożarnej, a także Jarosław Kabut.

Będzie też degustacja. Zupy powinno wystarczyć dla każdego, bo kucharze przyrządzą jej aż 7,5 tys. litrów! (fot. Dariusz Skrobol)

Infopres

T G+ F

Zobacz także

Ślązoki, mocie ło czym pisać!
Ślązoki, mocie ło czym pisać!
Eurozupa smakowała!
Eurozupa smakowała!
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18