Zobacz w czym będzie gotowana Eurozupa!
14.06.2006, 13:32 |
Pszczyna
Jedną z atrakcji podczas zbliżającego się wielkimi krokami IV Wielkiego Pikniku Pszczyńskiego będzie bicie rekordu Guinessa w gotowaniu pomidorowej Eurozupy. Już został zrobiony olbrzymi kocioł, w którym bulgotać będzie w niedzielę przysmak.
Kocioł powstawał przez dwa dni w pszczyńskiej firmie Holduct. - Wykonany jest ze specjalnej blachy przystosowanej do gotowania zupy. Kocioł ma średnicę 3,3 m i 1,60 m wysokości - mówi Dariusz Skrobol, naczelnik Referatu Promocji w pszczyńskim starostwie. Kocioł zawiśnie na specjalnym rusztowaniu, pod którym będzie płonęło ognisko. 15 kucharzy (skład międzynarodowy) będzie miało do dyspozycji 3... wiosła do mieszania pomidorowej Eurozupy. Pszczynę reprezentować będą kucharze: Jan Werner, starszy ogniomistrz Państwowej Straży Pożarnej, a także Jarosław Kabut.
Będzie też degustacja. Zupy powinno wystarczyć dla każdego, bo kucharze przyrządzą jej aż 7,5 tys. litrów! (fot. Dariusz Skrobol)
Infopres