Święto Gęsi w Starej Piekarni
10.11.2007, 11:59 |
Pszczyna
Przed nami IV już organizowane w Pszczynie Święto Gęsi. Tym razem odbędzie się w Restauracji Stara Piekarnia.
11 listopada przypada dzień św. Marcina, który związany jest ze świetem gesi.
Dzień świętego Marcina oznaczał oficjalnie zakończenie roku gospodarskiego w rolnictwie i zakończenie jesieni. Nieodłącznym atrybutem wieczoru marcińskiego była pieczona gęś. Obecność tej potrawy podawanej na różne sposoby przypominała barwną legendę związaną z tamtym wieczorem sprzed wieków, gdy poszukiwano Marcina, by powierzyć mu odpowiedzialną służbę biskupa Tours. Za wydanie św. Marcina ludowi, gęsi ponoszą karę do dziś...
Organizacja Święta Gęsi w naszym mieście to już powoli tradycja. W tym roku zaplanowano je na 10 listopada (sobota) w Restauracji Stara Piekarnia.
Impreza rozpocznie się o godzinie 19.00, a poprowadzi ją Andrzej Trojak. Do wspólnej zabawy zaproszą trzy zespoły:
DUET CZARDASZA – gitara, skrzypce, akordeon, wokal.
W strojach cygańskich zabiorą Państwa w muzyczną podróż oferując najpopularniejsze przeboje muzyki cygańskiej i biesiadnej. Zagrają również na „góralską nutę” w oryginalnych strojach ludowych.
STARANOVA ORKIESTRA – perkusja, gitara basowa, gitara elektryczna, skrzypce, akordeon, sekcja dęta, wokal.
Zespół zaproponuje autorskie kompozycje i covery, charakteryzujące się żywiołowością, oryginalnym brzmieniem i dużym ładunkiem energetycznym. Jest to idealna muzyka do wspólnej zabawy tanecznej.
SEXTET - perkusja, gitara basowa, gitara elektryczna, sekcja dęta. W wykonaniu sextetu usłyszą Państwo przeboje muzyki big-bandowej, swingowej, tanecznej.
W czasie imprezy przewidujemy wiele ciekawych konkursów z cennymi nagrodami m.in. wbijanie gwoździa do pnia, picie piwa przez słomkę na czas, cięcie drewna.
Wsród zaproszonych gości odbędzie się losowanie trzech żywych gęsi!!!
Koszt od pary: 250,00, koszt od osoby: 130,00
Bilety do nabycia w restauracji Stara Piekarnia, Pszczyna ul. Rynek 20, tel. 032/ 449 17 20, kom. 604 44 61 38. Ilość miejsc ograniczona.
MENU
Przystawka: pasztet z gęsi na grzance z chatneyem wiśniowym
Danie główne: faszerowane grzybami udko z gęsi podawane z kluskami zielonymi oraz buraczkami z chrzanem, lampka wina, woda, soki w dzbankach
Deser: kawa, herbata, jabłecznik z sosem goździkowym
Zimna płyta: galantyna z gęsi, szynki swojskie, baleron, salceson swojski, pasztet z orzechami, mięsa na zimno, sery, smalec ze skwarkami, ogórki małosolne, sałatka śledziowa, sałatka śląska, bulion z gęsi, pieczywo, masło.
ram