Słodkiego, miłego życia… czyli miód na zdrowie
Pszczyna | 16.08.2015, 20:25 |
Pszczoły wykonały już większość z tegorocznej pracy. Efekty ich wysiłku prowadzonego pod fachowym okiem pszczelarzy można było kosztować podczas VI Śląskiego Dnia Miodu.
W niedzielę pszczyński rynek stał się centrum śląskiego pszczelarstwa. Kilkunastu wystawców oferowało całą gamę produktów pszczelich – przeróżne gatunki miodów, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele czy propolis.
- Na naszym terenie mamy już praktycznie zebrane wszystkie rodzaje miodów. Została jedynie spadź w górach i nawłoć na terenach, gdzie są hałdy i dużo nieużytków – mówi Bronisław Witoszek, prezes Koła Pszczelarzy w Pawłowicach.
Tegoroczne zbiory miodu pszczelarze uznają za stosunkowo udane. - Pierwszy zbiór z rzepaku był słabszy, bo było mokro i zimno. Ale później od niepamiętnych czasów zebraliśmy bardzo dużo miodu z akacji – dodaje Bronisław Witoszek, który osobiście najbardziej lubi miód wielokwiatowy, bo jest sercowcem, „a dla sercowców najlepszy jest miód wielokwiatowy, bo jest w nim najwięcej glukozy”.
VI Śląski Dzień Miodu cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców Pszczyny i turystów. Na jednym ze stoisk wszyscy goście imprezy mogli posmakować 12 różnego rodzaju miodów i oddać głos na ten najsmaczniejszy. W konkursie tym najwięcej głosów otrzymał miód z pasieki Stanisława Kubika z Boguchwałowic. II miejsce zajął miód z pasieki Czesława Szczerbowskiego z Rudzicy, a III miód z pasieki Alojzego Iskrzyckiego z Zabrzega.
jack