Piknik Pszczyński: Rekord Guinessa nasz!

21.07.2006, 15:47

200 kg pomidorów, 650 kg marchwi, 450 kg cebuli, 30 kg czosnku, 100 kg bakłażanu, 600 kg ziemniaków, 300 kg koncentratu, 400 kg cukinii, pół tony pieczarek, 7,5 kg pieprzu, 40 kg soli, 5 kg rozmarynu, 200 kg piersi z kurczaka, 400 kg skrzydełek, 6 kg pietruszki, 100 kg rosołu wołowego i 5,5 tys. litrów wody - z tych składników powstała pomidorowa eurozupa, jedyna taka na świecie. Gotowało ją 22 kucharzy nie tylko z Polski, ale też z Ukrainy, Niemiec i Słowenii. A wszystko po to, żeby pobić rekord Guinessa w gotowaniu zupy. Założono ugotowanie 7,5 tys. litrów pomidorowej, jednak wynik zaskoczył samych kucharzy - w sumie powstało jej 10 tys. litrów!!! Przewodniczący Komisji Rekordu Giunessa, prof. Jan Malicki po wcześniejszym sprawdzeniu, z dumą obwieścił, że rekord został pobity. A później pozostało już tylko smakowanie. Każdy mógł skosztować pomidorowej. W sumie wystarczyło jej na 30 tys. porcji. A uraczył się nią nawet Mariusz Pudzianowski.

pin

T G+ F

1

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Zobacz także

Wielki Piknik Pszczyński
Wielki Piknik Pszczyński
IX piknik pszczyński za nami
IX piknik pszczyński za nami
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18