Piękno wielkanocnego koszyka
14.04.2006, 15:30 |
Piękno wielkanocnego koszyczka
W naszym kraju obrzęd święcenia pokarmów kultywujemy od najdawniejszych czasów. Wiele też z zawartości wielkanocnego koszyka się nie zmieniło. Na chleb, sól, chrzan, wędlina, pisanki i baranka zawsze powinno znaleźć się miejsce. Co prawda specjałów przybywa, ale związane jest to z kulinarną modą i żywieniowymi nawykami.
Jednak nie tylko produkty są ważne, bowiem zawartość musi iść w parze z estetyką. Wiklinowy koszyczek w naturalnym kolorze cieszył się dotąd największą popularnością. Jednak coraz częściej decydujemy się na wydanie kolorowe. Popularne są również koszyki i dekoracje ze słomy. Koszyczek możemy wyłożyć tradycyjną białą serwetą.
Modne są również naturalne wypełnienia koszyczków. Może to być równie dobrze siano czy rzeżucha. Odpowiednio wcześniej wysiana tworzy bardzo ciekawe podłoże. Można ją uformować w wianuszek, gniazdko lub kępkę. Do tego świetnie pasują świeże wiosenne kwiaty, gałązki wierzby mandżurskiej, bazi, wiecznie zielonego bukszpanu, borówki bruszwicy albo barwinka pospolitego. Na gałązkach można zawiesić wielkanocne ozdoby, małe pisanki, zajączki, kolorowe ptaszki. Tak ustrojony koszyk będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. (fot. Internet)
Infopres