Młodzi piekarze i cukiernicy rywalizowali
15.01.2010, 11:25 |
Wola
Torty, ciastka, chleb ozdobny, rogale i chałki. Wszystkie te pyszności wypiekali uczniowie podczas 15. turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik.
Do rywalizacji zgłosiło się kilkudziesięciu przyszłych piekarzy i cukierników - uczniów klas trzecich szkół zawodowych z województwa śląskiego. W tym roku tematem zmagań były „Inspiracje Panem Tadeuszem”. Część praktyczna turnieju odbyła się 12 stycznia. Miejscem rywalizacji adeptów cukiernictwa była cukiernia i piekarnia Dariusza Sosny w Woli.
Każdy z 18 uczestników turnieju miał za zadanie w ciągu 8 godzin samodzielnie przygotować tort, odpowiednią ilość ciastek czy wyrobów marcepanowych. A na koniec wszystko starannie udekorować. W zawodzie piekarz konkurowało 26 uczniów, którzy spotkali się w piekarni „Balta” Jarosława Wyszyńskiego w Zendku k. Pyrzowic. Kandydaci na najlepszego piekarza musieli upiec chleb ozdobny, kilka rodzajów bułek, rogale i chałki. Następnego dnia, w środę 13 stycznia, w Zespole Szkół nr 7 w Tychach odbyła się część teoretyczna turnieju, po zakończeniu której wyłoniono zwycięzców.
W zawodzie piekarz I miejsce zdobył Patryk Skatuła z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu. Z kolei najlepszą adeptką cukiernictwa została Wioletta Milejska, uczennica Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Spośród uczniów pszczyńskich szkół w kategorii cukiernik najwyżej zostały sklasyfikowane Dominika Golda (13. miejsce) i Elżbieta Szczotka (14. miejsce) z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie. W kategorii piekarz 8. miejsce zajął Robert Schombera, a 20. Mateusz Bankiel, również uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie.
Współorganizatorami turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik byli Kuratorium Oświaty w Katowicach oraz Izba Rzemieślnicza Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.
jack