Kolejne dwie nasze restauracje na śląskim szlaku

25.04.2013, 11:19

Pszczyna

Dwie kolejne pszczyńskie restauracje dołączyły do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”.


Do 21 lokali, tworzących od jesieni 2012 r. Szlak Kulinarny, w środę dołączyło 14 kolejnych. Certyfikaty wręczył wicemarszałek Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Są wśród nich dwie z terenu gminy Pszczyna - Restauracja Hotelu Styl 70*** z Piasku oraz Karczma Wiejska z Jankowic. Tym samym dołączyły do pięciu innych z naszego powiatu, które na szlaku są od jesieni. To: Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach, Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach, Restauracja Frykówka w Pszczynie, Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie oraz Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie.

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego.

Zainteresowanie klientów i samych restauracji sprawiło, że już kilka miesięcy po inauguracji Szlaku pracowano nad jego rozszerzeniem. Dziś w projekcie uczestniczy 35 lokali z terenu całego województwa śląskiego. Reprezentują odmienne „stoły” i tradycje województwa śląskiego. Oferta menu Śląskie Smaki wzbogaciła się o nowe, często prawie zapomniane potrawy kuchni śląskiej, jurajskiej i beskidzkiej.

„Na Szlaku widać coraz większą różnorodność. W jego pierwszej odsłonie zdecydowanie królowała kuchnia śląska, dziś mamy do zaproponowania o wiele więcej. Do projektu dołączyły nowe restauracje, w tym wiele serwujących tradycyjne potrawy kuchni jurajskiej i beskidzkiej, widoczne są wpływy żydowskie, czeskie i austriackie - mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Warunkiem dołączenia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także poziom samej restauracji - czystość czy dbałość o profesjonalną obsługę. Dopiero spełniając te wszystkie warunki, przedstawiciele nowych lokali zyskali możliwość odebrania certyfikatów potwierdzających członkostwo w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”.

W nowych lokalach - podobnie jak w restauracjach, które w 2012 r. utworzyły Szlak, kręcone będą programy z cyklu „Rączka gotuje na Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Już od dziś amatorzy Śląskich Smaków mogą również brać udział w konkursie „Poznaj Śląskie Smaki”. Podróżując po województwie i odwiedzając szlakowe lokale, mogą na specjalnej ulotce zbierać pieczątki i wymieniać je na nagrody ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną. By otrzymać m.in. cenione wydawnictwo „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego czy szlakowe torby na zakupy, wystarczy zebrać 7 pieczątek. (źródło i fot. slaskie.pl oraz własne)

ram

T G+ F

Galeria

Zobacz także

Kolejne utrudnienia na DK 1 - przez dwie noce
Kolejne utrudnienia na DK 1 - przez dwie noce
Kolejne Święto Szlaku Zabytków Techniki 11 czerwca
Kolejne Święto Szlaku Zabytków Techniki 11 czerwca
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18