KGW Wisła Wielka z II miejscem na "Śląskich Smakach"
08.06.2009, 11:09 |
Pszczyna
Sukces rodzinnej ekipy z Wisły Wielkiej podczas IV Festiwalu ”Śląskie Smaki”, który odbył się wczoraj w Pszczynie. Jadwiga Gołek, Szymon Gołek, Mirosława i Marek Wolscy zajęli drugie miejsce w konkursie amatorów i otrzymali Srebrny Durszlak.
We wczorajszym konkursie kulinarnym wzięły udział 23 ekipy - 10 profesjonalistów i 13 amatorów, które walczyły o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2009 i Złoty Durszlak. Jak mówiła Joanna Bartel, członek jury, oceniane było, czy dania były ”richtik śląskie”.
Ekipa z Wisły Wielkiej zaserwowała kopę pszczyńską ”Co kopie”, krem brokułowy, roladę z dziczyzny, kluski fusiate, modrą kapustę i tatar z dziczyzny. Jury przyznało naszym reprezentantom drugie miejsce w kategorii amatorów. Złoty Durszlak przyznano KGW z Kobiernic.
W kategorii profesjonalistów Pszczynę rezprezentowały trzy restauracje: Kuchnia i Wino, Stara Piekarnia i Frykówka. Restauracja Frykówka zajęła trzecie miejsce, otrzymując Brązowy Durszlak. Kucharze z Frykówki zaserwowali Jabłecznik ”Jak u mamy” z sosem goździkowym, żurek w bochnie chleba z grzybami oraz żebro Adama podawane z pieczonymi ziemniakami w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów.
A turystów i mieszkańców przyciągały nie tylko smakowite potrawy, ale i Masztalcy, zespół Strefa i ”Śląsk”.
Organizatorem festiwalu była Śląska Organizacja Turystyczna, współorganizatorami: miasto Pszczyna, Pszczyńskie Centrum Kultury oraz Śląska Grupa Kulinarna.
Wyniki konkursu:
AMATORZY
I miejsce- KGW Kobiernice - rogaliki „niebo w gębie”, kwaśnicorka na wędzonce, kaczka nadziewaczka szaro-biała klucha modra kapucha
II miejsce - KGW Wisła Wielka - kopa pszczyńska „co kopie”, krem brokułowy, rolada z dziczyzny, kluski fusiate modra kapusta z boczkiem
III miejsce - KGW Oswiszcze - krokiety z farszem cebulowym chrusty, rosół z kury ze swojskimi nudlami, kaczka pieczona nadziewana warzywami z sosem, kluskami i modrą i białą kapustą
PROFESJONALIŚCI
I miejsce - Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice) - hekele na tostach chleba razowego receptura tradycyjna, agrest w malcu na mioduli, pucka na kwaśno, golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem
II miejsce - Restauracja ”U przewoźnika” Tychy - ajerkuch z apfelusem, bryja z gniecionym kartoflem, kaczka z jabłkami kluski czorne z biołymi kapusta młodo dymfowano
III miejsce - Restauracja „Frykówka” Pszczyna - jabłecznik „jak u mamy” podawany z sosem goździkowym, żurek w bochnie chleba z grzybami, żebro Adama podawane z pieczonymi ziemniakami w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów
Zobacz zdjęcia z festiwalu, kliknij TUTAJ
ram