Jak kiedyś smakowało piwo? I kim był Wachenius?

Pszczyna18.04.2017, 13:45

Powstanie limitowana, birofilska marka piwa warzonego na podstawie przepisów pszczyńskich piwowarów z XVII wieku. A warzyć będą naukowcy!

Celem projektu pt. „Wachenius” jest stworzenie na podstawie dawnych receptur limitowanej marki piwa pod nazwą Wachenius oraz przypomnienie dziedzictwa kulturalnego dawnej Pszczyny i postaci Piotra Wacheniusa. Ten z zamiłowania poeta, z obowiązku był poborcą cła i podatku piwnego w wolnym państwie pszczyńskim w pierwszej połowie XVII w.

- Właściwie jedynym wiarygodnym źródłem, które pozwala - choć w sposób pośredni – odtwarzać elementy biografii Wacheniusa jest jego twórczość. Znamy dzisiaj trzy dzieła Piotra Wacheniusa. Wszystkie stanowią interesujący przykład śląskiego piśmiennictwa protestanckiego. W środowisku pszczyńskiego protestantyzmu Wachenius pojawił się w ok. 1612 r. i przebywał tam przynajmniej do 1617 r. Pobierał m.in. podatek od obywateli, którzy warzyli i sprzedawali piwo – mówi prof. Dariusz Rott z Uniwersytetu Śląskiego, jeden z kierowników projektu, autor prac o Piotrze Wacheniusie, członek rady programowej Muzeum Prasy Śląskiej w Pszczynie.

W 2008 r. w fasadę kamienicy na pszczyńskim rynku, gdzie dawniej mieścił się urząd skarbowy, wmurowano tablicę autorstwa Aleksandra Spyry, upamiętniającą postać Piotra Wacheniusa, poety i poborcy podatku piwnego

Zajęcie, którym parał się Wachenius przypomina współczesnym, że ważnym elementem dziedzictwa ówczesnej Pszczyny było browarnictwo.

- Znakomitym sposobem, by poczuć smak czasów Wacheniusa będzie przygotowanie piwa, które uwarzone zostanie na podstawie przepisu powstałego po przeanalizowaniu rachunków browarów pszczyńskich oraz instrukcji dla inspektorów piwowarskich w Pszczynie z XVII w. Będzie to jasne piwo, gatunkowo najbliższe współczesnemu Weissbier'owi. Postaramy się o zachowanie procedury charakterystycznej dla tego okresu, nie pozwalając, by chmielowa goryczka zakłócała pierwotny smak słodu i efekt pracy dzikich szczepów drożdży – przybliża tajemnice projektu prof. Dariusz Rott.

Warzenie piwa w warunkach laboratoryjnych na podstawie dawnych receptur potrwa ok. 3 miesiące. Potem naukowcy dokonają wyboru takiego piwa, które będzie nadawać się do spożycia. Nawarzą go 20 litrów, bo na tyle pozwalają przepisy. Degustacja ma się odbyć w Pszczynie w październiku br.

Uczestnikami międzywydziałowego projektu birofilsko-kulturowego pt. „Wachenius” są: Sekcja Mikrobiologiczna Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników „Planeta” oraz Międzywydziałowe Doktoranckie Koło Naukowe Humanistów Uniwersytetu Śląskiego. Partnerami projektu są Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

 

Reklama

jack

T G+ F

Zobacz także

Dni seniora w Muzeum Prasy Śląskiej
Dni seniora w Muzeum Prasy Śląskiej
W sierpniu Muzeum Prasy Śląskiej będzie nieczynne
W sierpniu Muzeum Prasy Śląskiej będzie nieczynne
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"
Budżet powiatu na trudne czasy uchwalony
Budżet powiatu na trudne czasy uchwalony
12 wzruszających historii pszczyńskich Sybiraków spisanych w książce
12 wzruszających historii pszczyńskich Sybiraków spisanych w książce

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 19