Jak kiedyś smakowało piwo? I kim był Wachenius?

Pszczyna18.04.2017, 13:45

Powstanie limitowana, birofilska marka piwa warzonego na podstawie przepisów pszczyńskich piwowarów z XVII wieku. A warzyć będą naukowcy!

Celem projektu pt. „Wachenius” jest stworzenie na podstawie dawnych receptur limitowanej marki piwa pod nazwą Wachenius oraz przypomnienie dziedzictwa kulturalnego dawnej Pszczyny i postaci Piotra Wacheniusa. Ten z zamiłowania poeta, z obowiązku był poborcą cła i podatku piwnego w wolnym państwie pszczyńskim w pierwszej połowie XVII w.

- Właściwie jedynym wiarygodnym źródłem, które pozwala - choć w sposób pośredni – odtwarzać elementy biografii Wacheniusa jest jego twórczość. Znamy dzisiaj trzy dzieła Piotra Wacheniusa. Wszystkie stanowią interesujący przykład śląskiego piśmiennictwa protestanckiego. W środowisku pszczyńskiego protestantyzmu Wachenius pojawił się w ok. 1612 r. i przebywał tam przynajmniej do 1617 r. Pobierał m.in. podatek od obywateli, którzy warzyli i sprzedawali piwo – mówi prof. Dariusz Rott z Uniwersytetu Śląskiego, jeden z kierowników projektu, autor prac o Piotrze Wacheniusie, członek rady programowej Muzeum Prasy Śląskiej w Pszczynie.

W 2008 r. w fasadę kamienicy na pszczyńskim rynku, gdzie dawniej mieścił się urząd skarbowy, wmurowano tablicę autorstwa Aleksandra Spyry, upamiętniającą postać Piotra Wacheniusa, poety i poborcy podatku piwnego

Zajęcie, którym parał się Wachenius przypomina współczesnym, że ważnym elementem dziedzictwa ówczesnej Pszczyny było browarnictwo.

- Znakomitym sposobem, by poczuć smak czasów Wacheniusa będzie przygotowanie piwa, które uwarzone zostanie na podstawie przepisu powstałego po przeanalizowaniu rachunków browarów pszczyńskich oraz instrukcji dla inspektorów piwowarskich w Pszczynie z XVII w. Będzie to jasne piwo, gatunkowo najbliższe współczesnemu Weissbier'owi. Postaramy się o zachowanie procedury charakterystycznej dla tego okresu, nie pozwalając, by chmielowa goryczka zakłócała pierwotny smak słodu i efekt pracy dzikich szczepów drożdży – przybliża tajemnice projektu prof. Dariusz Rott.

Warzenie piwa w warunkach laboratoryjnych na podstawie dawnych receptur potrwa ok. 3 miesiące. Potem naukowcy dokonają wyboru takiego piwa, które będzie nadawać się do spożycia. Nawarzą go 20 litrów, bo na tyle pozwalają przepisy. Degustacja ma się odbyć w Pszczynie w październiku br.

Uczestnikami międzywydziałowego projektu birofilsko-kulturowego pt. „Wachenius” są: Sekcja Mikrobiologiczna Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników „Planeta” oraz Międzywydziałowe Doktoranckie Koło Naukowe Humanistów Uniwersytetu Śląskiego. Partnerami projektu są Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

 

Reklama

jack

T G+ F

Zobacz także

Kazanie do czytania
Kazanie do czytania
Orwell z powielacza i potężna kamera poligraficzna
Orwell z powielacza i potężna kamera poligraficzna
Witpol - dealer Hyundai
Dni Pszczyny 2017: na początek kabaret i lokalne zespoły
Dni Pszczyny 2017: na początek kabaret i lokalne zespoły
gorący temat
Dni Pszczyny 2017: mamy dla Was cenne nagrody!
Dni Pszczyny 2017: mamy dla Was cenne nagrody!
Przyjdź na szkolenie z pierwszej pomocy
Przyjdź na szkolenie z pierwszej pomocy
Nowe miejsce dla sztuki w Pszczynie. Otwarto galerię „art 13”
Nowe miejsce dla sztuki w Pszczynie. Otwarto galerię „art 13”
gorący temat
Dni Pszczyny już w ten weekend: Lady Pank, Cree, Łowcy.B i inni
Dni Pszczyny już w ten weekend: Lady Pank, Cree, Łowcy.B i inni
Gwiazdy disco polo w Tychach: wygraj zaproszenia na festiwal
Gwiazdy disco polo w Tychach: wygraj zaproszenia na festiwal

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 19