Grill – wróg zdrowego powietrza?
Region | 13.08.2019, 10:52 |
Mogłoby się wydawać, że wiosną i latem problemy niskiej emisji i powstałego przez nią smogu nie istnieją, nie jest to jednak prawda. Kiedy temperatury wzrastają, prawdziwym wrogiem zdrowego powietrza są grille. O ile pojedynczy grill w ogrodzie może nie sprawiać problemów, o tyle kilka grilli dymiących obok siebie na obiektach rekreacyjnych, czy ogródkach działkowych mogą wiązać się z dużymi niedogodnościami.
Wspólne grillowanie jest jednym z ulubionych zajęć Polaków. Niestety, nie wszyscy potrafią korzystać z tej przyjemności rozważnie i z odpowiednim nastawieniem. Niska emisja nie wynika z samego użytkowania, a z błędów popełnianych podczas korzystania z grillów.
Zamiast zakazywać, warto uświadamiać. Jeśli chcemy zdrowo grillować, najlepiej zrezygnujmy z grilla węglowego na rzecz grilla elektrycznego lub gazowego z certyfikatem niskiej emisji CO2. Te grille są łatwe w obsłudze i szybko się nagrzewają. Ważne, by zdać sobie sprawę, że podczas grillowana na węglu tłuszcz, który kapie w żar, powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które unosząc się z dymem, osiadają na jedzeniu. Równie szkodliwe mogą być wszelakiego rodzaju podpałki, papier, a nawet drewno, jeśli będzie pochodzić z drzew iglastych.
Aby zdecydowanie zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia pożywienia produktami spalania brykietów i węgla drzewnego należy po podpaleniu grilla oddalić się na kilka metrów na ok. 20 minut. Oczywiście w tym czasie nie należy kłaść na ruszt posiłków. Potrawy najlepiej położyć po około 20-30 minutach po podpaleniu paliwa.
Wybierając węgiel, należy upewnić się, że w opakowaniu znajduje się tylko węgiel drzewny. Na opakowaniu poza nazwą i adresem producenta powinny się znaleźć informacje z jakiego drewna (drzew liściastych) został wykonany, jaką ma zawartość czystego węgla, jaka jest granulacja, jaki jest poziom wilgotności i zawartość popiołu. Podpałki najlepiej wybierać z ,,wełny drzewnej”, kory brzozowej, zrębek. Należy sprawdzić, czy materiał użyty do produkcji podpałek pochodzi na pewno z drzew liściastych i czy nie jest nasączony środkami chemicznymi.
Przeczytanie składu używanych produktów zajmuje tylko chwilę, a może przyczynić się do wyboru produktu, który w mniejszym stopniu wpłynie na jakość powietrza i zdrowie.
KK