Dni Pszczyny 2011 - IV Festiwal Pszczyńskich Maszketów „Chochla 2011”
22.08.2011, 13:08 |
Najlepsze rolady są w Pszczynie
Rolada to chyba najpopularniejsze śląskie danie. O tym, że od każdej gospodyni smakuje inaczej można się było przekonać na Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla 2011”.
Rolada, modro kapusta i kluski – to danie było tematem czwartego już festiwalu, który odbył się w ramach tegorocznych Dni Pszczyny. Koła Gospodyń Wiejskich oraz restauracje, które zgłosiły się do udziału w konkursie miały za zadanie przygotować tę sztandarową śląską potrawę.
Był też Kulinarny Konkurs VIP-ów. W tym roku burmistrz Dariusz Skrobol zaprosił do gotowania wójtów powiatu pszczyńskiego. Gabriela Placha z Goczałkowic-Zdroju przygotowywała modrą kapustę, Grażyna Goszcz, zastępca burmistrza Pszczyny robiła białe kluski, Marian Pawlas, wójt Suszca przygotowywał czorne kluski, a wójt Pawłowic, Damian Galusek – rolady. W nagrodę dostali specjalne statuetki – roladowiązałki.
(więcej o Dniach Pszczyny czytaj w najnowszym wydaniu ”Gazety Pszczyńskiej”, nr 16 z 23 sierpnia br.)
jack