Art. spons. Pub & Restaurant BRIFF - nowy kulinarno-muzyczny lokal w Pszczynie!
Pszczyna | 21.05.2019, 16:25 |
Początkiem maja na pszczyńskiej starówce, w miejscu dawnej Galerii Muzycznej swoje progi otworzył Pub & Restaurant BRIFF. Celem właścicieli nowo otwartego lokalu jest poszerzenie gastronomicznej i rozrywkowej mapy naszego miasta.
- Od wielu miesięcy zastanawialiśmy się nad powstaniem lokalu jakiego w Pszczynie jeszcze nie było. Przejmując pomieszczenia po dawnej Galerii Muzycznej, postanowiliśmy nie tylko zmienić nazwę tego miejsca, ale i odświeżyć aranżację wnętrza. Obecnie stało się ono bardziej przestronne, wygodne, doświetlone, nawiązując do dawnej historii naszej miejscowości. Serce lokalu, a mianowicie kuchnia, opiera się na specjałach polskich oraz daniach naszych południowych przyjaciół. Potrawy przyrządzane są własnoręcznie na naturalnych produktach, bez żadnych mrożonek i konserwantów. Nasze towary pochodzą z polskich gospodarstw - mówią właściciele Pub & Restaurant BRIFF.
Sztandarowymi frykasami restauracji są langosze, przygotowywane z ciasta na bazie mąki pszennej, drożdży, mleka oraz dodatku cukru i soli. Charakterystyczne płaskie placki smażone są w głębokim oleju i podawane najczęściej z masłem lub sosem czosnkowym oraz tartym, żółtym serem. Na klientów pszczyńskiego lokalu czekać będą także langosze z innymi dodatkami, jak na przykład: szynką, salami, ognistym mięsem, chili con carne, pomidorami, szpinakiem czy rukolą. W propozycji nie zabrakło wersji na słodko z cukrem pudrem i konfiturą.
Wśród polecanych dań, zamówić możemy m.in. panierowany ser, topinkę z czosnkiem lub w wydaniu z mięsem jako najlepszą zakąskę do piwa, rozgrzewającą zupę czosnkową z grzanką, aromatyczny gulasz wołowy z knedlikami, placki ziemniaczane z blachy (bez tłuszczu) w wydaniu z mięsem schabowym, wołowiną, kurczakiem i dodatkiem warzyw, typowo polski krupniok z grilla na kiszonej kapuście, czy zdrowy i pożywny kotlet warzywny. W niedzielne popołudnia polecane są kluski kładzione w sosie boczkowym z pieczenią wieprzową z dodatkiem kolendry i grubo mielonego pieprzu, a dla miłośników drobiu serwowana jest pierś z kurczaka w marynacie pomidrowo-rozmarynowej okraszona masłem czosnkowym.
Jeśli mowa o alkoholu to z pewnością sympatycy czeskiego piwa będą zadowoleni. Przy barze serwowane są piwa lane: Radegast 10° Rázná, pszeniczna Cerna Hora 12° Velen, Cerna Hora 11° Pater oraz Kozel 10° Cerny. W ofercie znajdziemy także kilkadziesiąt rodzajów piw butelkowych. Barmani Pubu oprócz mocniejszych trunków z polski i różnych zakątków świata polecają szeroką gamę znanych oraz autorskich drinków. Uwagę przyciągają też ciekawe gatunki wina z prywatnej winnicy z okolic Renu.
- W naszym lokalu podajemy najlepsze, smaczne dania szefa kuchni. Co tydzień przygotowujemy atrakcyjne promocje i oczywiście jesteśmy otwarci na propozycje klientów. W otwartym już ogródku każdy może skosztować naszych specjałów i podziwiać piękny widok odnowionej starówki. Atutem tego miejsca będzie organizacja cyklicznych imprez z muzyką na żywo, które z pewnością będą miłym akcentem naszej działalności. Na pierwszy muzyczny wieczór zapraszamy już w czwartek, 23 maja. O szczegółach informować będziemy na naszym facebook'owym profilu - dodają właściciele.
Pszczyna, Rynek, tel. 32 320 11 18 | Znajdź nas na Facebooku
Godziny otwarcia:
| poniedziałek: 16.00-23.00 | wtorek, środa, czwartek, niedziela: 12.00-23.00
| piątek, sobota: 12.00-01.00
tog