Zapobiec zakażeniu

10.08.2006, 13:43

Pszczyna, Śląsk, kraj

Od niedawna dużo mówi się o podwyższonej ilości zachorowań na zapalenie opon mózgowych oraz zatruciach pokarmowych. Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Tychach informuje jednak, że nie ma jak na razie zagrożenia epidemią.


W Europie średnia zapadalność na zapalenie opon mózgowych określana jest na 1-3 przypadków na 100 tys. ludzi. Na terenie Powiatu Pszczyńskiego od kilku lat stwierdzano zachorowania sporadyczne. W zeszłym oraz bieżącym roku zarejestrowano po 1 przypadku zachorowań. Warto jednak zapoznać się z tą przypadłością, aby w razie zachorowania od razu zgłosić się do lekarza.

Bakteryjne ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych wywołują różne bakterie. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową lub przez bliski, bezpośredni kontakt z chorym lub nosicielem zarazka. Zakażenie dwoinką zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych może przebiegać jako posocznica, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub posocznica z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych.

Objawy to: wysoka gorączka, sztywność karku, wysypka i zaburzenia świadomości. W najcięższych przypadkach mogą one szybko się nasilać prowadząc do śpiączki i zgonu. Śmiertelność przy inwazyjnej chorobie meningokokowej (na którą zapadło już kilkoro nastolatków z Bytomia) szacowana jest na 10-13%, jednak gdy dołączy się wstrząs septyczny sięgać może 50%. O rokowaniu decyduje szybkość rozpoznania choroby i wdrożenia leczenia.

Zapaleniu opon mózgowych można zapobiegać poprzez szczepienia. Dostępne na rynku szczepionki chronią przed zachorowaniem wywołanym typami A i/lub C. Nie chronią jednak przed zachorowaniem spowodowanym serotypem B dwoinki. Wszystkie osoby z kontaktu z chorym powinny jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Wg Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Katowicach na terenie województwa śląskiego wzrasta także liczba zakaźnych zatruć pokarmowych. Do wystąpienia choroby dochodzi przez spożycie zakażonej żywności lub wody. Zakaźne zatrucia pokarmowe mogą być spowodowane przez bakterie (salmonella, shigella, gronkowce, yersinia itp.) wirusy (rotawirusy, adenowirusy i in.) grzyby, pierwotniaki. W ciepłej porze roku bakterie rozwijają się szybciej i zakażają różne produkty spożywcze - np. jaja, mięso, mleko itp. W związku z tym, latem zdarza się więcej zaburzeń przewodu pokarmowego.

Choroba manifestuje się biegunką, bólami brzucha, mdłościami i wymiotami. Zaburzeniom pokarmowym może towarzyszyć gorączka, ogólne złe samopoczucie. Do profilaktyki zaliczyć należy czynności takie jak: mycie rąk, jedzenia oraz naczyń i sprzętów kuchennych; unikanie przechowywanie żywności w niskiej temperaturze; gotowanie żywności, gdyż wysoka temperatura zabija bakterie, nie spożywanie surowych jaj itp.

Najważniejsze jest jednak szybkie zgłoszenie się do lekarza i wykrycie choroby.

(źródło: powiat.pszczyna.pl)

ez

T G+ F

Zobacz także

Młodzi Logistycy z Pawłowic w złotej dziesiątce najlepszych logistyków w Polsce
Młodzi Logistycy z Pawłowic w złotej dziesiątce najlepszych logistyków w Polsce
Powiatowe szkoły zapraszają na dni otwarte
Powiatowe szkoły zapraszają na dni otwarte
Nie żyje Fryderyk Szendera
Nie żyje Fryderyk Szendera
Wypadek w Porębie: drzewo, dachowanie i pobyt w szpitalu
Wypadek w Porębie: drzewo, dachowanie i pobyt w szpitalu

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18