Weselne potrawy - zdjęcia
26.09.2012, 12:25 |
Powiat
Wczoraj w Karczmie „Kuban” odbył się Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych pt. „Wesele na Ziemi Pszczyńskiej”. Goście weselni przygotowanymi posiłkami byli zachwyceni.
Weselne potrawy przygotowało 12 zespołów - koła gospodyń wiejskich z: Kobióra, Gilowic, Frydku, Radostowic, Kobielic, Wisły Małej, Wisły Wielkiej, Brzeźć, Studzionki, Pielgrzymowic oraz Stowarzyszenie ”Aktywne Kobiety na rzecz rozwoju wsi” z Krzyżowic i koło Emerytów, Rencistów i Inwalidów z Goczałkowic-Zdroju.
Na stołach nie mogło zabraknąć przygotowywanych na różny sposób rolad, polędwic, nadziewanych kaczek, klusek śląskich i rosołu. Były też oczywiście torty, kołocze i kopy.
Potrawy oceniało jury składzie: Paweł Sadza, starosta pszczyński, Marian Pawlas, wójt gminy Suszec, Ewa Nowak, dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Wanda Kudła, przedstawiciel wyłoniony spośród kół gospodyń wiejskich, które nie brały udziału w konkursie, Tomasz Żabiński, dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Katowicach.
I miejsce ex aequo przyznano KGW Frydek i KGW Kobielice. II miejsce przypadło kołu Emerytów, Rencistów i Inwalidów z Goczałkowic-Zdroju oraz KGW Studzionka, a III - KGW Brzeźce i KGW Pielgrzymowice. Pozostałe zespoły otrzymały wyróżnienia.
- Różnice punktowe były nieznacznie. To podkreśla, że poziom konkursy był wybitny. Czujemy to w brzuchach – mówił Paweł Sadza.
W przerwach pomiędzy kosztowaniem kolejnych potraw przed publicznością wystąpili aktorzy z suszeckiego koła Związku Górnośląskiego z przedstawieniem pt. „Jak wesele to wesele”.
jack