fot. Skansen - Zagroda Wsi Pszczyńskiej

W skansenie uczyli świadomego odżywiania

Pszczyna07.01.2019, 09:59

W okresie jesienno-zimowym w "Manufakturze zdrowia" Zagrody Wsi Pszczyńskiej odbyły się zajęcia ze świadomego odżywiania dla dzieci szkolnych i przedszkolnych.

Celem zajęć było budowanie świadomości żywieniowej wśród młodych ludzi i wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych zgodnie z myślą „Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”. Każde z zajęć składały się z dwóch części: teoretycznej, podczas której dzieciom zostały przedstawione zasady zdrowego, świadomego odżywiania oraz główni bohaterowie zajęć - produkty i ich właściwości oraz praktycznej, podczas której uczestnicy ubrani w piękne, naturalne haftowane fartuszki, uszyte w ramach projektu, wykonywali zdrowe wypieki.

Przeprowadzono zajęcia o tematyce jesienno-zimowo-świątecznej – każde bez użycia białego cukru i mąki pszennej. Głównymi bohaterami podczas warsztatów były takie produkty jak: gryka, amarantus, dynia, jagła, owies, tapioka, kasztany jadalne, bakalie suszone na słońcu bez dodatku substancji konserwujących ( figi, daktyle, morele rodzynki, kokos, orzechy włoskie, macadamia, brazylijskie), ksylitol -cukier brzozowy, cukier trzcinowy, pełen minerałów cukier dark muscovado, miód gryczany, jajka od szczęśliwych kur, prawdziwe masło oraz przyprawy korzenne - niezwykle istotne w okresie jesienno-zimowym, z uwagi na właściwości antybakteryjne oraz ich niezwykły, świąteczny zapach tak lubiany i wyczekiwany przez wszystkich w miesiącu grudniu.

Po każdych zajęciach odbywała się wspólna degustacja wykonanych wypieków oraz dyskusja na temat nowych smaków i zapachów, jak również omówienie wrażeń smakowych. Podczas każdych warsztatów dzieci były podzielone na co najmniej dwie grupy, z których każda wykonywała wypieki o innym składzie, dzięki czemu degustacja była jeszcze ciekawsza. Mając na uwadze uczestników z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, wszystkie produkty używane do wypieków były starannie dobierane w taki sposób, aby wszyscy uczestnicy mogli spożywać wykonane smakołyki.

Dzieci z zainteresowaniem brały udział w zajęciach, chętnie poznając nowe smaki i zapachy. Dla większości uczestników wykorzystywane produkty nie były wcześniej znane, a udział w warsztatach pozwolił na poznanie nowych, wartościowych składników i zdrowych zamienników białego cukru i mąki pszennej, co jest bardzo wartościowe.

Zajęcia odbyły się w ramach zadania publicznego pod nazwą „Manufaktura zdrowia dla szkół i przedszkoli w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej” współfinansowanego przez Powiat Pszczyński.

(Źródło: Skansen - Zagroda Wsi Pszczyńskiej)

man

T G+ F

Zobacz także

Warsztaty wielkanocne w skansenie
Warsztaty wielkanocne w skansenie
Powrót do hafciarstwa na ziemi pszczyńskiej
Powrót do hafciarstwa na ziemi pszczyńskiej
Alarm przeciwpowodziowy odwołany
Alarm przeciwpowodziowy odwołany
Nie będzie dofinansowań do odnawialnych źródeł energii
Nie będzie dofinansowań do odnawialnych źródeł energii
Nielegalni imigranci schwytani na stacji w Warszowicach
Nielegalni imigranci schwytani na stacji w Warszowicach

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18