fot. Skansen - Zagroda Wsi Pszczyńskiej

W skansenie uczyli świadomego odżywiania

Pszczyna07.01.2019, 09:59

W okresie jesienno-zimowym w "Manufakturze zdrowia" Zagrody Wsi Pszczyńskiej odbyły się zajęcia ze świadomego odżywiania dla dzieci szkolnych i przedszkolnych.

Celem zajęć było budowanie świadomości żywieniowej wśród młodych ludzi i wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych zgodnie z myślą „Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”. Każde z zajęć składały się z dwóch części: teoretycznej, podczas której dzieciom zostały przedstawione zasady zdrowego, świadomego odżywiania oraz główni bohaterowie zajęć - produkty i ich właściwości oraz praktycznej, podczas której uczestnicy ubrani w piękne, naturalne haftowane fartuszki, uszyte w ramach projektu, wykonywali zdrowe wypieki.

Przeprowadzono zajęcia o tematyce jesienno-zimowo-świątecznej – każde bez użycia białego cukru i mąki pszennej. Głównymi bohaterami podczas warsztatów były takie produkty jak: gryka, amarantus, dynia, jagła, owies, tapioka, kasztany jadalne, bakalie suszone na słońcu bez dodatku substancji konserwujących ( figi, daktyle, morele rodzynki, kokos, orzechy włoskie, macadamia, brazylijskie), ksylitol -cukier brzozowy, cukier trzcinowy, pełen minerałów cukier dark muscovado, miód gryczany, jajka od szczęśliwych kur, prawdziwe masło oraz przyprawy korzenne - niezwykle istotne w okresie jesienno-zimowym, z uwagi na właściwości antybakteryjne oraz ich niezwykły, świąteczny zapach tak lubiany i wyczekiwany przez wszystkich w miesiącu grudniu.

Po każdych zajęciach odbywała się wspólna degustacja wykonanych wypieków oraz dyskusja na temat nowych smaków i zapachów, jak również omówienie wrażeń smakowych. Podczas każdych warsztatów dzieci były podzielone na co najmniej dwie grupy, z których każda wykonywała wypieki o innym składzie, dzięki czemu degustacja była jeszcze ciekawsza. Mając na uwadze uczestników z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, wszystkie produkty używane do wypieków były starannie dobierane w taki sposób, aby wszyscy uczestnicy mogli spożywać wykonane smakołyki.

Dzieci z zainteresowaniem brały udział w zajęciach, chętnie poznając nowe smaki i zapachy. Dla większości uczestników wykorzystywane produkty nie były wcześniej znane, a udział w warsztatach pozwolił na poznanie nowych, wartościowych składników i zdrowych zamienników białego cukru i mąki pszennej, co jest bardzo wartościowe.

Zajęcia odbyły się w ramach zadania publicznego pod nazwą „Manufaktura zdrowia dla szkół i przedszkoli w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej” współfinansowanego przez Powiat Pszczyński.

(Źródło: Skansen - Zagroda Wsi Pszczyńskiej)

man

T G+ F

Zobacz także

Bilet zimowy do Skansenu
Bilet zimowy do Skansenu
Warsztaty wielkanocne w skansenie
Warsztaty wielkanocne w skansenie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18