Uznanie nie tylko na Śląsku
01.10.2007, 18:10 |
Oblaty zostały znowu docenione. W minioną sobotę na Targach Polagra- Farma 2007 w Poznaniu, w finale ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” Oblatom przyznano tytuł Perły 2007
Śląski smakołyk został uznany za najlepszy w Polsce regionalny produkt żywnościowy. Oblaty o tytuł rywalizowały z innymi potrawami, które tak jak pszczyński produkt, wygrały regionalne eliminacje i znajdowały się na Liście Produktów Tradycyjnych, na której wpisane są wyroby charakteryzujące się ugruntowaną co najmniej 25-letnią metodą wytwarzania. W konkursie zorganizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego startowali kulinarni przedstawiciele 16 województw. Corocznie przyznawanych jest 18 statuetek. W tym roku jedna z nich przypadła „Śląskim Oblatom”
Produkty oceniane były przez wnikliwe oko ogólnopolskiej komisji. - Nie było łatwo, komisja była bardzo skrupulatna - przyznaje Janusz Zygmunt, prezes spółki, która produkuje oblaty. - Zwracała uwagę w szczególności na tradycyjność prezentowanych smakołyków - dodaje. Wygrana w konkursie jest zatem potwierdzeniem jakości i tradycyjności Oblatów. - Jesteśmy dumni i szczęśliwi. Nagroda doda prestiżu naszemu produktowi. Z pewnością umieścimy statuetke nagrody Perły 2007 na naszych produktach, bo jest się czym chwalić. Śląsk też powinien być dumny, że jego tradycyjne produkty kulinarne zyskują uznanie w całej Polsce - przyznaje Janusz Zygmunt.
kaz