Uwarzyli Wacheniusa

Pszczyna10.11.2017, 09:55

Tak mogło smakować pszczyńskie piwo z XVI i XVII wieku. Dzięki połączonym siłom naukowców z Uniwersytetu Śląskiego i piwowarów domowych powstała limitowana, birofilska marka piwa „Wachenius”.

Premiera i degustacja piwa „Wachenius” odbyła się  28 października w Muzeum Prasy Śląskiej w Pszczynie. Tam spotkali się sprawcy piwnego projektu pt. „Wachenius”, którego celem było stworzenie na podstawie dawnych receptur limitowanej marki piwa pod nazwą „Wachenius” oraz przypomnienie dziedzictwa kulturowego dawnych pszczyńskich piwowarów i postaci Piotra Wacheniusa. Ten z zamiłowania poeta, z obowiązku był poborcą cła i podatku piwnego w wolnym państwie pszczyńskim w pierwszej połowie XVII w.

Powstanie piwa „Wachenius” to wspólna inicjatywa Sekcji Mikrobiologicznej Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników „Planeta” oraz Międzywydziałowego Doktoranckiego Koła Naukowego Humanistów Uniwersytetu Śląskiego. Partnerami  byli Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

 - Ten region, jak wiemy, kiedyś słynął piwem. Postanowiliśmy do tego nawiązać, podkreślając dwie rocznice – 400 lat temu Piotr Wachenius przybył do Pszczyny. Zdaniem badaczy przebywał tutaj przynajmniej od 1612 do 1617 r. Był poborcą ceł od piwa, a w wolnych chwilach pisał utwory poetyckie i traktaty religijne. Zostawił po sobie trzy utwory – dwa traktaty religijno-polemiczne oraz jeden hymn o charakterze psalmicznym pt. „Hymny moje domowe”. Prawdopodobnie pochodził z rodziny czeskiej z miejscowości Strzelce Wielkie, czyli dzisiaj Strzelce Opolskie. Był poetą kalwinistą. I tu mamy drugą rocznicę, czyli 500 lat reformacji – mówił prof. Dariusz Rott z Wydziału Filologicznego Uniwersytetu  Śląskiego, jeden z kierowników projektu, autor prac o Piotrze Wacheniusie, członek rady programowej Muzeum Prasy Śląskiej w Pszczynie.

Profesor przyznał, że formuła piwa „Wachenius” chodziła za nim już od kilku lat, ale cóż on, filolog, mógł sam zdziałać. Dlatego zaprosił do projektu kolegów biologów z Uniwersytetu Śląskiego. Już po pierwszym spotkaniu dało się wyczuć piwną chemię między nimi.

- Od paru lat mamy do czynienia z piwną rewolucją w Polsce. Myślę o piwach rzemieślniczych, robionych w domu. Powracamy do tego aspektu, że warzenie piwa ponownie staje się sztuką – zwrócił uwagę dr Sławomir Sułowicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego. 

To biolodzy mnożyli w swoich laboratoriach drożdże, które posłużyły do stworzenia piwa.  A drożdże są niespotykane. Ich wyjątkowość wyjaśnił Jan Krysiak, prezes Śląskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, które odpowiadało za proces warzenia piwa.

- Drożdże miały być dzisiejsze, ale przypadek sprawił, że zgadałem się z moim kolegą, Sławomirem Dryją, archeologiem z Krakowa, który badał piwnice w Pałacu Lubomirskich w Krakowie. Stwierdził tam miejsca, gdzie w XVI wieku była warzelnia oraz miejsce fermentacji piwa. Pojechaliśmy tam, zabraliśmy próbki i wyizolowaliśmy szczep drożdży, które postanowiliśmy wykorzystać do piwa „Wachenius” - mówi Jan Krysiak.

Finalny efekt pracy piwowarów to jasne, świeże, rześkie piwo pszeniczne (taki rodzaj piwa warzono głównie w XVI i XVII wieku).  - Jednego jestem pewien - w XVI i XVII wieku takiego dobrego piwa nie warzyli – przyznaje Jan Krysiak. 

 

Reklama

Reklama

jack

T G+ F

Zobacz także

W skansenie postawią moika
W skansenie postawią moika
gorący temat
TMZP wspiera Sławomira Kowalskiego?
TMZP wspiera Sławomira Kowalskiego?
Witpol - dealer Hyundai
gorący temat
Teresa Urbańczyk z Jankowic Ślązaczką Roku!
Teresa Urbańczyk z Jankowic Ślązaczką Roku!
Młodzi pytają o smog
Młodzi pytają o smog
Orkiestra w rytmie disco: wygraj zaproszenie!
Orkiestra w rytmie disco: wygraj zaproszenie!
Walczą, by córka mogła być samodzielna
Walczą, by córka mogła być samodzielna
Z mąki i wody uczniowie ugotowali przepyszne dania
Z mąki i wody uczniowie ugotowali przepyszne dania
Budynek szkoły w Wiśle Małej ocieplony
Budynek szkoły w Wiśle Małej ocieplony

Komentarze:

Burakiewicz 2017-11-10 godz. 10:56
Gdzie można skosztować ?
treść:
autor:

SQL: 20