Ucztowali przy wielkim wigilijnym stole
Wisła Mała | 17.12.2014, 09:51 |
Panie z kół gospodyń wiejskich po raz kolejny pokazały, co to znaczy pyszna uczta wigilijna.
Wczoraj w OSP Wisła Mała zorganizowano XVI prezentację „Potrawy Wigilijne”. Pyszne dania przygotowały członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Pszczyna oraz z Kobióra.
Wielki stół uginał się od pachnących, pięknie wyglądających i – co najważniejsze – smakujących dań. Czego tam nie było! Panie z Ćwiklic postawiły m.in. na panierowanego sandacza i krokiety z kapustą i grzybami leśnymi, Studzionka – na śledzia w śmietanie z cebulką i jabłkiem, roladki śledziowe w sosie pomidorowo-koperkowym, Rudołtowice – na pierogi z kapustą i grzybami oraz tradycyjną kopę.
Na stoliku przygotowanym przez KGW Kobiór kusił m.in. karp wędzony, Starą Wieś – makówki z sosem, kapusta kiszona z grzybami, Brzeźce – szałot bez majonezu, pstrąg na maśle, a Piasek – karp w galarecie i pierogi z... makiem!
Gospodynie z Wisły Wielkiej częstowały gości węgorzem wędzonym, z Jankowic – śledziami w ziołach i kolorowymi ciasteczkami, z Czarkowa – makówkami, śledziami po czarkowsku, ze Studzienic – pstrągiem wędzonym, a z Wisły Małej, czyli gospodarze – karpiem oraz barszczem czerwonym.
Dania znikały w mgnieniu oka, ku uciesze gospodyń. O tradycyjną śląską wigilię pytamy panie z Wisły Małej, które gościły wczoraj biesiadników. - Musi być karp, kapusta z grzybami, barszcz albo zupa grzybowa lub z głów rybich, makówki – mówi Irena Hanusek, przewodnicząca KGW. Jak zrobić najlepszego karpia? - Pieprz ziołowy, jarzynka, sól, czosnek, dużo cebuli – mieszamy to i przekładamy rybę tymi przyprawami 24 godziny przez pieczeniem. To taki nasz sposób na pysznego karpia – dodaje.
Spotkanie było też okazją do złożenia świątecznych życzeń oraz wspólnego kolędowania.
Impreza została zorganizowana przez Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie oraz ŚODR – PZDR w Pszczynie.
pako