Ucztowali przy wielkim wigilijnym stole

Wisła Mała17.12.2014, 09:51

Panie z kół gospodyń wiejskich po raz kolejny pokazały, co to znaczy pyszna uczta wigilijna.

Wczoraj w OSP Wisła Mała zorganizowano XVI prezentację „Potrawy Wigilijne”. Pyszne dania przygotowały członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Pszczyna oraz z Kobióra.

Wielki stół uginał się od pachnących, pięknie wyglądających i – co najważniejsze – smakujących dań. Czego tam nie było! Panie z Ćwiklic postawiły m.in. na panierowanego sandacza i krokiety z kapustą i grzybami leśnymi, Studzionka – na śledzia w śmietanie z cebulką i jabłkiem, roladki śledziowe w sosie pomidorowo-koperkowym, Rudołtowice – na pierogi z kapustą i grzybami oraz tradycyjną kopę.

Na stoliku przygotowanym przez KGW Kobiór kusił m.in. karp wędzony, Starą Wieś – makówki z sosem, kapusta kiszona z grzybami, Brzeźce – szałot bez majonezu, pstrąg na maśle, a Piasek – karp w galarecie i pierogi z... makiem!

Gospodynie z Wisły Wielkiej częstowały gości węgorzem wędzonym, z Jankowic – śledziami w ziołach i kolorowymi ciasteczkami, z Czarkowa – makówkami, śledziami po czarkowsku, ze Studzienic – pstrągiem wędzonym, a z Wisły Małej, czyli gospodarze – karpiem oraz barszczem czerwonym.

Dania znikały w mgnieniu oka, ku uciesze gospodyń. O tradycyjną śląską wigilię pytamy panie z Wisły Małej, które gościły wczoraj biesiadników. - Musi być karp, kapusta z grzybami, barszcz albo zupa grzybowa lub z głów rybich, makówki – mówi Irena Hanusek, przewodnicząca KGW. Jak zrobić najlepszego karpia? - Pieprz ziołowy, jarzynka, sól, czosnek, dużo cebuli – mieszamy to i przekładamy rybę tymi przyprawami 24 godziny przez pieczeniem. To taki nasz sposób na pysznego karpia – dodaje.

Spotkanie było też okazją do złożenia świątecznych życzeń oraz wspólnego kolędowania.

Impreza została zorganizowana przez Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie oraz ŚODR – PZDR w Pszczynie.

pako

T G+ F

XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"

XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"
XVI prezentacja "Potrawy Wigilijne"

Zobacz także

Jak pojeść, to na śląskim weselu
Jak pojeść, to na śląskim weselu
Spiżarnia śląskiej gospodyni
Spiżarnia śląskiej gospodyni
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"
Budżet powiatu na trudne czasy uchwalony
Budżet powiatu na trudne czasy uchwalony

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18