Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej
Pielgrzymowice | 21.11.2019, 13:07 |
W środę, 20 listopada w Pielgrzymowicach, odbył się powiatowy konkurs „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”. Celem corocznego konkursu organizowanego przez Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie jest podtrzymanie tradycji kulinarnych naszego regionu.
O tytuł najsmaczniej przygotowanych potraw walczyło siedem Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń Kobiecych z Suszca, Goczałkowic, Kobióra, Wisły Małej, Wisły Wielkiej, Frydka oraz Pielgrzymowic.
W tym roku tematem przewodnim były potrawy z ryb, które podano na różne sposoby m.in. smażone, w galarecie, w sałatkach, były to zarówno słodkowodne, jak i morskie ryby. Królem stołu był oczywiście karp, ale można było spróbować także suma, leszcza czy innych rzadziej spotykanych ryb. Nie mogło zabraknąć śledzia, który co prawda sprowadzany, jednak ma swoją ugruntowana pozycję w tradycji kulinarnej regionu.
Czteroosobowe jury , w składzie: Gabriela Gwiszcz - etnograf, Henryk Białowąs – ichtiolog oraz dwóch zawodowych kucharzy: Jan Dudek i Jakub Mrozek miało trudny wybór, a mnogość i różnorodność potraw nie ułatwiała zadania.
Ostatecznie pierwsze miejsce ex aequo zajęły potrawy przygotowane przez Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Pielgrzymowic oraz KGW z Frydka w gminie Miedźna. Również publiczność najwyżej oceniła dania z Pielgrzymowic, przyznając im pierwsze miejsce. Imprezę urozmaicił występ zespołu „Pielgrzymowianie” oraz przedstawienie przygotowane przez uczniów SP Pielgrzymowice „O rybaku i złotej rybce” i monolog wygłoszony przez Michała Sajdoka o Skarbniku z kopalni, oczywiście wszystko było godane w gwarze śląskiej.
(źródło: UG Pawłowice)
KK