Smakołyki ze spiżarni

18.11.2011, 13:12

Studzionka

Tym razem szeroko otwarto drzwi do spiżarni śląskiej gospodyni. A półki w niej uginały się od obfitości.


XIII Prezentacja Potraw Regionalnych pt. „Ze spiżarni śląskiej gospodyni” odbyła się 17 listopada w sali OSP w Studzionce. Zaprosili na nią organizatorzy: Urząd Miejski w Pszczynie, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. - Jestem wręcz zszokowany tym stołem, że tak obficie żeście go Panie zastawiły. Nie spodziewałem się, że aż do tego stopnia tę śląską spiżarnię sobie przypomnimy – przywitał gospodynie z kół gospodyń wiejskich gminy Pszczyna oraz z Kobióra Józef Wydra, prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie.

A co można było w śląskiej spiżarni znaleźć? Wymieniać można bez końca: suszone jabłka, ocet malinowy, marmoladę z rajskich jabłek, sok jagodowy, gruszki w marynacie, kiełbasę w szczewie, pasztet z kury, nalewkę z winogron, krupniok swojski, grzyby w miodzie, ogórki kiszone, kiełbasę w słoju, konfiturę śliwkowo-cytrusową, dynię w occie, wiśniówkę, dżem z pigwy, salceson, pikle, nalewkę z aronii, chleb dyniowy na miodzie, malinówkę, kompot z gruszek, mięso peklowane itd.

jack

T G+ F

Zobacz także

Świąteczne smakołyki i nie tylko
Świąteczne smakołyki i nie tylko
XXIV Dni Goczałkowic
XXIV Dni Goczałkowic
Alarm przeciwpowodziowy odwołany
Alarm przeciwpowodziowy odwołany
Nie będzie dofinansowań do odnawialnych źródeł energii
Nie będzie dofinansowań do odnawialnych źródeł energii
Nielegalni imigranci schwytani na stacji w Warszowicach
Nielegalni imigranci schwytani na stacji w Warszowicach

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18