Smakołyki ze spiżarni

18.11.2011, 13:12

Studzionka

Tym razem szeroko otwarto drzwi do spiżarni śląskiej gospodyni. A półki w niej uginały się od obfitości.


XIII Prezentacja Potraw Regionalnych pt. „Ze spiżarni śląskiej gospodyni” odbyła się 17 listopada w sali OSP w Studzionce. Zaprosili na nią organizatorzy: Urząd Miejski w Pszczynie, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. - Jestem wręcz zszokowany tym stołem, że tak obficie żeście go Panie zastawiły. Nie spodziewałem się, że aż do tego stopnia tę śląską spiżarnię sobie przypomnimy – przywitał gospodynie z kół gospodyń wiejskich gminy Pszczyna oraz z Kobióra Józef Wydra, prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie.

A co można było w śląskiej spiżarni znaleźć? Wymieniać można bez końca: suszone jabłka, ocet malinowy, marmoladę z rajskich jabłek, sok jagodowy, gruszki w marynacie, kiełbasę w szczewie, pasztet z kury, nalewkę z winogron, krupniok swojski, grzyby w miodzie, ogórki kiszone, kiełbasę w słoju, konfiturę śliwkowo-cytrusową, dynię w occie, wiśniówkę, dżem z pigwy, salceson, pikle, nalewkę z aronii, chleb dyniowy na miodzie, malinówkę, kompot z gruszek, mięso peklowane itd.

jack

T G+ F

Zobacz także

Świąteczne smakołyki i nie tylko
Świąteczne smakołyki i nie tylko
Złoty Talizman 2019
Złoty Talizman 2019
Długi weekend sierpniowy - Święto Ziół i wspomnienie Powstania
Długi weekend sierpniowy - Święto Ziół i wspomnienie Powstania
Nowe lampy wzdłuż Piaskowej
Nowe lampy wzdłuż Piaskowej

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18