Śląskie smaki
13.07.2007, 15:18 |
Miedźna
Na V Gminnym Konkursie Potraw Regionalnych, tym razem w siedzibie Spółdzielni Kółek Rolniczych w Miedźnej, spotkały się członkinie sześciu kół gospodyń wiejskich, żeby pokazać swoje kulinarne zdolności.
To, co znalazło się na stołach, nie zawężało się jednak tylko do gminy Miedźna. Na półmiskach pyszniły się potrawy związane z całą ziemią pszczyńską.
Każda kulinarna kategoria wymagała jednej potrawy. Od zupy marchewkowej i nadziewanych pieczarek po typowo śląskie rolady i „czorne” kluski.
Do konkursu stanęło sześć KGW. Panie postarały się przy tym bardziej, przygotowując więcej przysmaków niż przewidywał regulamin.
- Ocenialiśmy smakowitość potraw, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potrawy i jej związek z regionalną tradycją – mówi Łucja Krutak, prezes Gminnego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej, członek sześcioosobowego jury.
W tegorocznej edycji zwyciężyły dwa koła. Z Frydku i Woli. Dało im to możliwość zaprezentowania kulinarnych talentów i regionalnych smaków na etapie powiatowym, który planuje się na początek listopada.
agw