Na rynku jak w ulu

Pszczyna06.08.2016, 09:00

Pszczoły i ich hodowcy polubili Pszczynę. W niedzielę, 7 sierpnia na rynku odbył się siódmy już Śląski Dzień Miodu.

- Z roku na rok nasza impreza się rozrasta. Dzisiaj już cały rynek jest zajęty stoiskami pszczelarzy. Efektem tego wszystkiego jest możliwość zakupu najprawdziwszego miodu prosto od pszczelarza – mówi Zbigniew Binko, prezes Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach.

Tradycyjnie, jak co roku, pszczelarze przekazali kosz z miodami podopiecznym Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Pszczynie („Kulejące Anioły”).

Mieszkańcy i turyści, którzy tego dnia odwiedzili Pszczynę mogli kosztować miodów i zagłosować na ich zdaniem najsmaczniejszy. Najwięcej głosów zdobył miód lipowy z pasieki Brunona Furczyka z Goczałkowic-Zdroju.

- W tym roku było mało miodu lipowego, ale paradoksalnie dlatego jest taki dobry. Koncentracja cukrów i składników smakowych jest w nim bardzo wyeksponowana. Czy mniej się miodu pozyskuje, tym jest on bardziej złożonym produktem pod względem walorów smakowych – mówi Brunon Furczyk.

Pszczelarzem jest już od ponad 40 lat. Zaczynał od pięciu rodzin pszczelich, a obecnie jego pasieka liczy 40 uli – w Goczałkowicach oraz Przyborowie, w górach, blisko granicy ze Słowacją. Pszczoły Brunona Furczyka produkują miód lipowy, spadziowy, leśny, wielokwiatowy, rzepakowy, a nawet rzadko pozyskiwane w Polsce miody wierzbowe oraz z rdestu syberyjskiego.

jack

T G+ F

Zobacz także

Słodycz i zdrowie na rynku
Słodycz i zdrowie na rynku
Najsmaczniejszy był miód spadziowy
Najsmaczniejszy był miód spadziowy
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18