Rozkosze podniebienia
04.09.2009, 10:26 |
Powiat
Kuchnia to element naszej tradycji, którą pielęgnują panie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. Czy smaczna, już trzeci rok można było się o tym przekonać, podczas Powiatowego Konkursu Potraw Kulinarnych.
Gospodarzem tegorocznej edycji była gmina Miedźna, a potrawy dożynkowe to tegoroczny temat, z którym musiały się zmierzyć panie z 11 kół i jednego stowarzyszenia. Żurki, wodzionki, kołocze. Stoły uginały się od pyszności, które cieszyły oczy i podniebienia. Sześciu szczęśliwców, których wytypowano do jury, miało okazję sprobować wszystkiego, ale i, jak podkreślał starosta Józef Tetla, którego powołano do komisji (wraz z wójtem Miedźnej, Bogdanem Taranowski, Andrzejem Grzybem, dyrektorem śląskiego ODR, Andrzejem Krawczykiem, prezesem Wojewódzkiego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych, Łucją Pudełko, mieszkanką Rudołtowic i Jerzym Folwarskim, w którego hotelu odbyła się impreza), to rozkoszna, ale mordęga, bo trzeba będzie wybrać zwycięzców. - Komisja to pojętne i maszkietne ludziska, żodno byle czym ich nie zwiedzie – dodała Łucja Krutak, kiedy jury ruszyło do suto zastawionych stołów. Pierwsze miejsce zajęło Stowarzyszenie Aktywne Kobiety na rzecz Rozwoju Wsi z Krzyżowic, drugie – KGW Miedźna, trzecie – KGW Góra ex aequo KGW Goczałkowice.
agw