Rozkosze podniebienia

04.09.2009, 10:26

Powiat

Kuchnia to element naszej tradycji, którą pielęgnują panie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. Czy smaczna, już trzeci rok można było się o tym przekonać, podczas Powiatowego Konkursu Potraw Kulinarnych.



Gospodarzem tegorocznej edycji była gmina Miedźna, a potrawy dożynkowe to tegoroczny temat, z którym musiały się zmierzyć panie z 11 kół i jednego stowarzyszenia. Żurki, wodzionki, kołocze. Stoły uginały się od pyszności, które cieszyły oczy i podniebienia. Sześciu szczęśliwców, których wytypowano do jury, miało okazję sprobować wszystkiego, ale i, jak podkreślał starosta Józef Tetla, którego powołano do komisji (wraz z wójtem Miedźnej, Bogdanem Taranowski, Andrzejem Grzybem, dyrektorem śląskiego ODR, Andrzejem Krawczykiem, prezesem Wojewódzkiego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych, Łucją Pudełko, mieszkanką Rudołtowic i Jerzym Folwarskim, w którego hotelu odbyła się impreza), to rozkoszna, ale mordęga, bo trzeba będzie wybrać zwycięzców. - Komisja to pojętne i maszkietne ludziska, żodno byle czym ich nie zwiedzie – dodała Łucja Krutak, kiedy jury ruszyło do suto zastawionych stołów. Pierwsze miejsce zajęło Stowarzyszenie Aktywne Kobiety na rzecz Rozwoju Wsi z Krzyżowic, drugie – KGW Miedźna, trzecie – KGW Góra ex aequo KGW Goczałkowice.

agw

T G+ F

1

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Zobacz także

Deser Daisy podbija podniebienia
Deser Daisy podbija podniebienia
Nowe połączenie drogowe już gotowe
Nowe połączenie drogowe już gotowe
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18