Restauracja Kapias z Goczałkowic wygrała festiwal Śląskie Smaki!
11.06.2014, 13:44 |
Goczałkowice, region
8 czerwca w Zawierciu odbyła się IX edycja festiwalu „Śląskie Smaki”. Restauracja Kapias z Goczałkowic zajęła pierwsze miejsce w kategorii profesjonalistów!
Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała coroczne święto kuchni regionalnej. Promowanie potraw ma zachęcić turystów do odwiedzania naszego regionu. Co roku festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka.
W konkursie kulinarnym rywalizowały szkoły gastronomiczne, amatorzy oraz profesjonaliści. W tej ostatniej kategorii wystartowali: szef kuchni Piotr Polak w duecie z Krzysztofem Walą z Restauracji Kapias z Goczałkowic. To właśnie ich potrawy okazały się najsmaczniejsze!
Jury bardzo smakowały potrawy przygotowane przez kucharzy z goczałkowickiej restauracji. Przygotowali oni następujące potrawy:
- marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej, kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem i nalewkę,
- zupę z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawiku zajęczego, kwiatu kocimiętki,
- gęś goczałkowicką gotowaną w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego.
W tegorocznym konkursie startowała też ekipa KGW Wisła Wielka.
kc