Regionalne cuda
09.11.2007, 16:36 |
W czwartek wieczorem w Pszczynie odbył się Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych - Jesienne potrawy wsi na ziemi pszczyńskiej.
W konkursie udział wzięły reprezentantki 12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu pszczyńskiego.
Dla miłośników zaspokajania podniebienia kulinarnymi przysmakami była to okazja do krótkiej wizyty w raju.
Tematem konkursu jest zawsze nasze kulturalne dziedzictwo, czyli to co nam zostało ze starych czasów i to co ewentualnie chcemy przekazać dalszym pokoleniom, a konkurs tegoroczny związany jest z jesienią i tym co nam przynoszą dary ziemi – powiedziała Maria Adamczyk, naczelniczka wydziału rolnictwa, leśnictwa i ochrony środowiska w pszczyńskim Starostwie.
Przygotowane potrawy zostały wyeksponowane, a autorki przysmaków czekały na werdykt jury. W sumie komisja konkursowa musiała ocenić 12 różnych zestawów. W konkursie swoje przedstawicielki miały Brzeźce, Frydek, Goczałkowice, Kobiór, Kryry, Mizerów, Pielgrzymowice, Pniówek, Studzionka, Wisła Mała, Wisła Wielka oraz Wola.
Oceniano m.in. oryginalność wykonania, podanie potraw, no i oczywiście tradycyjność czyli związek potrawy z tradycją. Przygotowane potrawy nie były przypadkowe. Przed konkuresem nastąpiło losowanie, najważniejsze więc było zdecydowanie się na odpowiedni przepis. Najlepiej oceniono „arcydzieła” Koła Gospodyń z Pniówka, miejsce drugie zajęła Studzionka, natomiast trzecie Kobiór.
Na zwycięzkim stole były żeberka peklowane, gotowane, ziemniaczki z masełkiem, no i kapusta tzw. maziar z boczkiem i ziemiaczkami, a napój było piwo domowe – opowiadają laureatki Regina Budzińska, Helena Matera, Danuta Dulniok oraz Janina Molitor.
Wyniki w poszczególnych kategoriach:
Najlepsze zupy na ciepło - Kryry i Studzionka
Dania gorące - Pniówek
Przystawki i inne produkty - Wola
Ciasta i desery - Kobiór
Napoje - Pniówek
lapp