Pszczyńskie gospodynie serwowały regionalne potrawy

26.10.2007, 17:07

Pszczyna, Kobiór

Wczoraj w dyskotece Grant gospodynie z gmin Pszczyna i Kobiór prezentowały swoje kulinarne talenty. IX Prezentacja Potraw Regionalnych odbyła się pod hasłem Potrawy faszerowane i nadziewane”.


Długi na kilka metrów stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Pomysłowość pań z 14 Kół Gospodyń Wiejskich przechodziła wyobrażenia na ten temat. Na początek gospodynie z Jankowic zaserwowały barszcz z krokietem, później nastąpiła prezentacja regionalnych potraw z trzech grup: mięsa i warzywa faszerowane, potrawy mączne oraz ciasta i ciasteczka.

Rudołtowiczanki zaserwowały faszerowaną paprykę z ryżem, pomidory faszerowane groszkiem i kukurydzą, udka z kurczaka, a jakże - faszerowane. Była też rolada alla KGW Rudołtowice. Kobiórzanki przygotowały jaja z byle czego, zistę z dokładką, wypchane baby, wyrolowano kyjza, kurzy galert czy kobiórskie radośniczki, które jak zachwalały, są bardzo dobre dla podniebienia. Gospodynie z Wisły Wielkiej i Czarkowa serwowały faszerowane warzywa i nadziewanego kurczaka. Panie ze Studzionki i Poręby podały potrawy mączne – głównie pierogi z kapustą i grzybami, kapsiczki z mięsem czy pierogi z serem i szynką. Oczy i podniebienia radowały też potrawy ćwikliczanek. Te zaserwowały pomidorki koktajlowe z nadzieniem z serem feta czy cukinie faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, porów i grzybów leśnych, wyściełane liśćmi selera oraz jajkiem. Gospodynie z Piasku serwowały m.in. pomidory nadziewane sałatką z kurczaka i faszerowany boczek. Panie ze Starej Wsi przygotowały boczek nadziewany białą kiełbasą, pomidory nadziewane sałatką jarzynową czy karczek nadziewany mielonym. Jak przyznała ich przedstawicielka, nie spały przez trzy noce żeby wszystko upiec i pięknie przystroić. Gospodynie z Łąki przygotowały zimne płyty – głównie szynkę faszerowaną na różne sposoby. Brzeźczanki, studzieniczanki i wiślanki z Wisły Małej serwowały słodkości. Były kopy, ciasta i ciasteczka.

Komisja, która oceniała potrawy nie podjęła się wyboru tych najlepszych. Po prostu wszystkie gospodynie stanęły na wysokości zadania, przygotowując nie tylko ciekawe i ładne dla oka potrawy, ale też smaczne, o czym wszyscy zebrani mogli się przekonać. Jedli, że aż palce lizać!!!

Prezentację Potraw Regionalnych zorganizował Urząd Miejski, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.

ram

T G+ F

1

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Zobacz także

Foto-temat: Gospodynie serwowały piknikowe pyszności
Foto-temat: Gospodynie serwowały piknikowe pyszności
Regionalne cuda
Regionalne cuda
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18