Podsumowali 6 edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo"

13.02.2014, 11:59

Pszczyna, powiat

Pięknie odrestaurowane Stajnie Książęce w Pszczynie gościły uczestniczki sześciu powiatowych konkursów kulinarnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Podsumowanie Konkursów odbyło się 6 lutego 2014 r. i było okazją do podziękowania wszystkim zaangażowanym osobom, dzięki którym ten projekt mógł być zrealizowany.


Pomysł na formułę Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” zrodził się w 2006 r., a pomysłodawcą i organizatorami były Starostwo Powiatowe w Pszczynie i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego -Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
Głównym jego celem było propagowanie naszego kulinarnego dziedzictwa, jak również tradycji regionu pszczyńskiego. W sumie odbyło się 6 edycji konkursu, w którym wzięły udział wszystkie koła i stowarzyszenia. W każdym roku trwania konkursu inna gmina powiatu pszczyńskiego była gospodarzem zapewniając oprawę artystyczną gali.

I tak:
I Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 8 listopada 2007 r. a jego tematem przewodnim były „Jesienne potrawy wsi na Ziemi Pszczyńskiej”.
II Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 10 grudnia 2008 r. , a jego tematem przewodnim były „Potrawy wigilijne Ziemi Pszczyńskiej”.
III Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 3 września 2009 r., a jego tematem przewodnim były „Potrawy dożynkowe Ziemi Pszczyńskiej”.
IV Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 15 kwietnia 2010 r., a jego tematem przewodnim była „Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej”
V Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 12 października 2011 r. , a jego tematem były „Owocowo-Warzywne rozmaitości Ziemi Pszczyńskiej”.
VI Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 25 września 2012 r., a jego tematem przewodnim było: „Wesele na Ziemi Pszczyńskiej”.

Po zakończeniu każdej edycji konkursu zostały opracowane broszury dokumentujące przebieg konkursu, jego uczestników i laureatów. Jest to dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak jest ważnym elementem polskiego dziedzictwa kulturowego.

W spotkaniu podsumowującym wszystkie edycje konkursu wzięli udział przedstawiciele lokalnych władz samorządowych: Gabriela Placha - Wójt Gminy Goczałkowice- Zdrój, Stefan Ryt - Wójt Gminy Kobiór, Marian Pawlas - Wójt Gminy Suszec, Bogdan Taranowski - Wójt Gminy Miedźna, Dariusz Skrobol - Burmistrz Pszczyny wraz z Barbarą Sopot-Zembok - Zastępca Burmistrza oraz Wojciech Bazgier - przedstawiciel Gminy Pawłowice.

Ponadto swoją obecnością zaszczycili przedstawiciele organizacji współpracujących z Kołami Gospodyń Wiejskich, obecny był Andrzej Krawczyk - prezes Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych, Józef Wydra - prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie, Łucja Krutak - prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej oraz Marian Brandys - kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Pszczynie.

Starosta Pszczyński, Paweł Sadza oraz zastępca dyrektora Śląskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Stanisław Gardoń skierowali szczególne słowa podziękowania dla wszystkich pań, za kontynuowanie kultury i tradycji kulinarnych regionu śląskiego, a w szczególności powiatu pszczyńskiego, za ogromne zaangażowanie i serce włożone w przygotowanie potraw oraz za przekazywanie pięknych zwyczajów kulinarnych ziemi pszczyńskiej. (źródło: powiat.pszczyna.pl)

jack

T G+ F

Zobacz także

Mechanik też może dobrze sobie radzić w kuchni!
Mechanik też może dobrze sobie radzić w kuchni!
Około 160 interwencji. Strażacy podsumowali skutki nawałnicy
Około 160 interwencji. Strażacy podsumowali skutki nawałnicy
Wójt wręczył nagrody najlepszym sportowcom
Wójt wręczył nagrody najlepszym sportowcom
Uczennice "Samochodówki" na ogólnopolskim konkursie fryzjerskim
Uczennice "Samochodówki" na ogólnopolskim konkursie fryzjerskim
Uwaga! Przegląd i konserwacja Mostu Bronisław
Uwaga! Przegląd i konserwacja Mostu Bronisław

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18