Podsumowali 6 edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo"

13.02.2014, 11:59

Pszczyna, powiat

Pięknie odrestaurowane Stajnie Książęce w Pszczynie gościły uczestniczki sześciu powiatowych konkursów kulinarnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Podsumowanie Konkursów odbyło się 6 lutego 2014 r. i było okazją do podziękowania wszystkim zaangażowanym osobom, dzięki którym ten projekt mógł być zrealizowany.


Pomysł na formułę Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” zrodził się w 2006 r., a pomysłodawcą i organizatorami były Starostwo Powiatowe w Pszczynie i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego -Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
Głównym jego celem było propagowanie naszego kulinarnego dziedzictwa, jak również tradycji regionu pszczyńskiego. W sumie odbyło się 6 edycji konkursu, w którym wzięły udział wszystkie koła i stowarzyszenia. W każdym roku trwania konkursu inna gmina powiatu pszczyńskiego była gospodarzem zapewniając oprawę artystyczną gali.

I tak:
I Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 8 listopada 2007 r. a jego tematem przewodnim były „Jesienne potrawy wsi na Ziemi Pszczyńskiej”.
II Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 10 grudnia 2008 r. , a jego tematem przewodnim były „Potrawy wigilijne Ziemi Pszczyńskiej”.
III Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 3 września 2009 r., a jego tematem przewodnim były „Potrawy dożynkowe Ziemi Pszczyńskiej”.
IV Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 15 kwietnia 2010 r., a jego tematem przewodnim była „Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej”
V Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 12 października 2011 r. , a jego tematem były „Owocowo-Warzywne rozmaitości Ziemi Pszczyńskiej”.
VI Powiatowy Konkurs Kulinarny odbył się 25 września 2012 r., a jego tematem przewodnim było: „Wesele na Ziemi Pszczyńskiej”.

Po zakończeniu każdej edycji konkursu zostały opracowane broszury dokumentujące przebieg konkursu, jego uczestników i laureatów. Jest to dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak jest ważnym elementem polskiego dziedzictwa kulturowego.

W spotkaniu podsumowującym wszystkie edycje konkursu wzięli udział przedstawiciele lokalnych władz samorządowych: Gabriela Placha - Wójt Gminy Goczałkowice- Zdrój, Stefan Ryt - Wójt Gminy Kobiór, Marian Pawlas - Wójt Gminy Suszec, Bogdan Taranowski - Wójt Gminy Miedźna, Dariusz Skrobol - Burmistrz Pszczyny wraz z Barbarą Sopot-Zembok - Zastępca Burmistrza oraz Wojciech Bazgier - przedstawiciel Gminy Pawłowice.

Ponadto swoją obecnością zaszczycili przedstawiciele organizacji współpracujących z Kołami Gospodyń Wiejskich, obecny był Andrzej Krawczyk - prezes Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych, Józef Wydra - prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie, Łucja Krutak - prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej oraz Marian Brandys - kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Pszczynie.

Starosta Pszczyński, Paweł Sadza oraz zastępca dyrektora Śląskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Stanisław Gardoń skierowali szczególne słowa podziękowania dla wszystkich pań, za kontynuowanie kultury i tradycji kulinarnych regionu śląskiego, a w szczególności powiatu pszczyńskiego, za ogromne zaangażowanie i serce włożone w przygotowanie potraw oraz za przekazywanie pięknych zwyczajów kulinarnych ziemi pszczyńskiej. (źródło: powiat.pszczyna.pl)

jack

T G+ F

Zobacz także

Mechanik też może dobrze sobie radzić w kuchni!
Mechanik też może dobrze sobie radzić w kuchni!
Około 160 interwencji. Strażacy podsumowali skutki nawałnicy
Około 160 interwencji. Strażacy podsumowali skutki nawałnicy
gorący temat
Sławomir Kowalski nowym dyrektorem MORiS-u
Sławomir Kowalski nowym dyrektorem MORiS-u
Pożar budynku starej szkoły w Kobielicach
Pożar budynku starej szkoły w Kobielicach

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18