Pięć restauracji z powiatu na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki"

24.10.2012, 10:19

Pszczyna

I ja tam byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał, w księgi umieściłem... i zasmakowałem - tak można podsumować inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®, która odbyła się we wtorek, 23 października 2012 r., w Katowicach.



Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajduje się na nim obecnie 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły” i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji – czystość, czy dbałość o obsługę.

Powiat pszczyński ma swoją bogatą reprezentację na Szlaku Kulinarnym. Znalazły się na nim cztery pszczyńskie restauracje oraz jedna pawłowicka: Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach, Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach, Restauracja Frykówka w Pszczynie, Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie oraz Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie.

- Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Na inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® zostali zaproszeni dziennikarze z całego województwa, restauratorzy oraz członkowie komisji certyfikacyjnej. W trakcie uroczystości wręczono certyfikaty, które potwierdzają członkostwo lokali w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”® Certyfikaty wręczył Mariusz Kleszczewski - Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Wicemarszałek Województwa Śląskiego.

Podczas spotkania można było także poczuć prawdziwe Śląskie Smaki. Restauracje, które od dziś tworzą Szlak, przygotowały degustacje potraw, z których będą słynąć na Szlaku.
- Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy tej kuchni – podsumowuje Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Już wkrótce rusza promocja Szlaku – m. in. cykl telewizyjnych programów kulinarnych, w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki. (źródło: ŚOT, fot. ŚOT (1) oraz slaskie.pl (3)

ram

T G+ F

Galeria

Zobacz także

Festiwal
Festiwal "Śląskie Smaki"
Śląskie smaki
Śląskie smaki
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18