Oświadczenie Zarządu Powiatu Pszczyńskiego

26.05.2011, 12:03

Powiat

Starosta powiatu pszczyńskiego, Paweł Sadza przekazał mediom oświadczenie Zarządu Powiatu w sprawie uprawnień Powiatu Pszczyńskiego do ingerowania w zarządzanie NZOZ Szpital w Pszczynie. Poniżej treść oświadczenia.

Oświadczenie Zarządu Powiatu Pszczyńskiego
dotyczące uprawnień Powiatu Pszczyńskiego do ingerowania w zarządzanie NZOZ Szpital w Pszczynie utworzonego przez Centrum Dializa sp. z.o.o. z siedzibą w Sosnowcu.

Powiat Pszczyński w wyniku przeprowadzonego w miesiącach maju i czerwcu 2010 roku konkursu, wybrał Centrum Dializa sp. z.o.o. w Sosnowcu jako podmiot, który utworzy niepubliczny zakład opieki zdrowotnej do prowadzenia szpitala w Pszczynie. Powiat zawarł w tym celu stosowną umowę dzierżawy z powyższą Spółką. Umowa zawarta została 30 września 2010 roku.

Obowiązujące przepisy prawa oraz postanowienia umowy dzierżawy nie przyznają Powiatowi Pszczyńskiemu uprawnień do ingerowania w zarządzanie NZOZ-em utworzonym przez Centrum Dializa sp. z.o.o. w Sosnowcu. To Spółka odpowiada samodzielnie za prowadzenie NZOZ Szpital w Pszczynie, oraz podejmuje wszelkie decyzje związane z jego bieżącą działalnością. Spółka jest pracodawcą i sama ustala swoje relacje z pracownikami NZOZ-u, w tym określa ilość i sposób wykorzystania zasobów kadrowych, koniecznych dla działalności szpitala. Działania Spółki są ograniczane przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa oraz postanowienia kontraktu z NFZ.

Powiat może zatem zajmować stanowisko wyłącznie w kluczowych sprawach dotyczących NZOZ-u, wynikających wyraźnie z umowy dzierżawy. W pozostałych zagadnieniach dot. bieżącej działalności i prowadzenia NZOZ-u Powiat może co najwyżej występować z prośbą do Spółki lub też może podejmować nieformalne działania mediacyjne między Spółką a jej pracownikami. Takowe odważne i trudne działania podejmowane są przez Zarząd Powiatu obecnej kadencji. Szereg spotkań, które odbywały się od stycznia do maja br., miały i mają na celu wypracowanie najkorzystniejszego systemu pracy w NZOZ-ie Szpital w Pszczynie.

jack