Oblaty najlepszym tradycyjnym produktem Śląska
17.09.2007, 15:25 |
Śląskie oblaty będą reprezentować nasz region w walce o statuetkę „Perły” w finale ogólnopolskiego konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
Oblaty zostały uznane za „najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy w województwie śląskim” w finale regionalnym konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowanym przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oddział w Bielsku-Białej oraz Urząd Marszałkowski w Katowicach. Tegoroczna edycja konkursu jest już siódmą z kolei. - Nie wierzyłem w to że zostaniemy tak pozytywnie ocenieni – wyznaje Janusz Zygmunt, prezes spółki, która produkuje oblaty. - Jestem przekonany, że w Poznaniu na ogólnopolskim finale konkursu również mamy duże szanse na sukces - dodaje.
Spółka od wielu pokoleń zajmuje się produkcją oblatów. Najpierw w Katowicach, od dwóch lat również w Pszczynie. – Zdecydowaliśmy się tym zająć na terenie Pszczyny, bo tutaj od kilkunastu lat mieszkamy – wyjaśnia Janusz Zygmunt. Firma rozsławia swój produkt nie tylko na terenie Pszczyny, czy Śląska, ale na terenie całego kraju. - W tej chwili w Pszczynie sprzedajemy 2% naszej produkcji. Oblaty są dostępne we Wrocławiu, Krakowie, Warszawie, Gdańsku czy Kołobrzegu. Zaczynają się sprzedawać na większą skalę niż się spodziewaliśmy - podkreśla prezes.
Janusz Zygmunt liczy na to, że udział w finale konkursu zwiększy zainteresowanie i jeszcze bardziej rozsławi Oblaty, ale i nie tylko. Uważa on, że jest to również doskonała promocja dla Pszczyny i reszty regionu. Nie ukrywa, że chciałby aby kiedyś jego produkt stał się kulinarnym znakiem rozpoznawczym Śląska. I jedno jest pewne, sukces w regionalnym finale konkursu na pewno się do tego przyczyni. A jak oblaty poradzą sobie na ogólnopolskim konkursie, dowiemy się już końcem września.
red