Na śląskim odpuście
17.10.2008, 15:45 |
Pszczyna, Ćwiklice
Prezentacje Potraw Regionalnych mają w gminie Pszczynie już 10-letnią tradycję. Tematem tegorocznej był ”Śląski odpust”.
W Dworku pod Jemiołą w Ćwiklicach spotkały się rezprezentacje 13 kół gospodyń wiejskich z dwóch gmin: Pszczyny i Kobióra, by pokazać jakie potrawy, a przede wszystkim smakołyki powinny znaleźć się na śląskim odpuście.
Najpierw potraw spróbowała komisja w składzie starosta Józef Tetla, wójt Kobióra Stefan Ryt, zastępca burmistrza Tomasz Drąszkowski, Anna Rogala, kierownik ODR w Pszczynie oraz Andrzej Krawczyk, prezes Wojewódzkiego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Katowicach.
Były kopy, odpustowe pierniki, kołocz, przeróżne mięsa nadziewane, sałatki, zimne płyty... Gospodynie mogły też zabłysnąć na szisbudzie, w której strzelały, co prawda nie do papiyrowych kwiotków, ale do tarczy. A wszystko nadzorowała królewska para Tadeusz i Maria Żyła, czyli Europejski Król Strzelców Historycznych z małżonką. Stół z odpustowymi potrawami szybko został opróżniony. Jak stwierdził starosta Józef Tetla, szef komisji konkursowej, trzeba się będzie spowiadać z obżarstwa. Komisja wyróżniła wszystkie gospodynie – z Ćwiklic, Rudołtowic, Kobióra, Łąki, Starej Wsi, Poręby, Piasku, Wisły Wielkiej, Studzionki, Jankowic, Brzeźc, Studzienic i Wisły Małej.
Organizatorami prezentacji są: Urząd Miejski, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
ram