Minimalne dania, a jaki smak!
15.10.2009, 11:21 |
Wisła Wielka
Wisła Wielka była gospodarzem tegorocznej, XI już edycji Prezentacji Potraw Regionalnych, w których biora udział gospodynie z dwóch gmin: Pszczyny i Kobióra.
Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego oraz Urząd Miejski w Pszczynie, organizatorzy Prezentacji Potraw Regionalnych, wymyślili w tym roku dość pracochłonny temat.
Gospodynie miały za zadanie wydobyć maksymalny smak minimalnych potraw. Na długim na kilka metrów stole, który stanął w sali OSP w Wiśle Wielkiej, znalazły się więc maleńkie cuda: faszerowane jajka, pomidory, koreczki, kanapeczki, śledzie, ryby, galaretki, pasty śledziowe, ciasteczka i wiele innych. - Małe jest piękne, ale może być też i smaczne. Czy tak będzie, niedługo się przekonamy – mówił rozpoczynając prezentację Józef Wydra, prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie.
Pyszne potrawy serwowały gospodynie z Jankowic, Wisły Małej, Poręby, Kobióra, Brzeźc, Łąki, Studzionki, Piasku, Rudołtowic, Starej Wsi, Studzienic, Ćwiklic i Wisły Wielkiej.
Zespół odbierający prezentację, w skład którego weszli przedstawiciele organizatorów, miał njie lada zadanie skosztowania wszystkich pyszności. I trzeba przyznać, że wszystko było tak samo pyszne, jak wspaniale wyglądało, co mozna podziwiać na załączonych zdjęciach.
Zobacz zdjęcia, fot. Katarzyna Myszor
ram