(fot. PZS nr 2)

Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty Sushi w PZS nr 2

Pszczyna04.04.2019, 09:39

28 marca w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie zostały zorganizowane warsztaty Sushi. Spotkanie to skierowane było do wszystkich wielbicieli japońskiej kuchni oraz tych, których pasją jest nauka gotowania i przygotowywania potraw dodających życiu smaku.

Warsztaty prowadzone były przez absolwenta PZS nr 2 Dawida Ziołę, obecnie szefa kuchni Restauracji „Kameralna” w Pszczynie oraz Dawida Kościelnego, mistrza Sushi, który również współpracuje z Restauracją „Kameralna”.

Po pierwsze ryż!
To właśnie ryż decyduje o Sushi, jest jego najważniejszym składnikiem. Na początek należy go trzykrotnie opłukać. Ziarna ryżu do Sushi zawierają znacznie więcej mączki, dzięki której mimo płukania ryż pozostaje lepki.

Z czym to się je?
Uczniowie PZS nr 2 jako dodatków zawijanych w wysuszone wodorostowe arkusze nori użyli smażonej w temperze krewetki, paluszków krabowych surimi, łososia, pora, zielonego ogórka oraz awokado z serkiem Philadelphia. Lista składników jest oczywiście o wiele dłuższa, a to jakie dodatki użyjemy i co do Sushi włożymy zależy tylko od naszej kreatywności.

Maki to najpopularniejszy rodzaj Sushi - powstaje poprzez zawinięcie ryżu oraz innych składników (np. ogórka, avocado, łososia). Hoso-Maki to cieńsza odmiana maki - ryż i jeden dodatkowy składnik są zawinięte w pół paska wodorostu nori. Futo-Maki to grubsza odmiana maki - rolka sushi składa się z minimum trzech składników zawiniętych w cały wodorost nori.

Przepis:
Ryż: płukany 3 razy; gotujemy go 40 min w specjalnym garnku do gotowania ryżu. Proporcje: 1 kg ryżu = 950 ml wody.
Zalewa octowa do ryżu: 1 kg ryżu = 250 ml octu ryżowego + 200 gr cukru + łyżka stołowa soli; mieszamy do rozpuszczenia się. Do ugotowanego ryżu dodajemy przygotowaną zalewę i zakwaszamy ryż ok. 10-15 mieszając go co jakiś czas.

Młodzi technicy z PZS nr 2 z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych na trzy godziny przenieśli się do kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie wykwalifikowani kucharze wprowadzali ich w tajniki japońskiej kuchni. Tego typu szkolenie to nie tylko ćwiczenia, ale również świetna zabawa oraz integracja uczniów z tego kierunku połączona oczywiście z degustacją. 

Sponsorami spotkania była Restauracja „Kameralna” w Pszczynie, Hotel Piaskowy w Pszczynie, firma Imbir z Mysłowic – dostawca owoców i warzyw oraz firma Siejemy - miejska farma produkująca siewki warzyw, mikro liście oraz pędy roślin.

Marlena Kolon

 

Reklama

Reklama

jack

T G+ F

(fot. PZS nr 2)

(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)
(fot. PZS nr 2)

Zobacz także

Kolejne pracownie i pokoje w internacie
Kolejne pracownie i pokoje w internacie
Uczniowie z PZS nr 2 na praktykach w Portugalii
Uczniowie z PZS nr 2 na praktykach w Portugalii
W świecie, w którym małe jest piękne
W świecie, w którym małe jest piękne
Czy Antonik dokona kolejnego cudu?
Czy Antonik dokona kolejnego cudu?
Gmina da teren, firma wybuduje kryte boiska?
Gmina da teren, firma wybuduje kryte boiska?
W święta więcej policjantów na drogach
W święta więcej policjantów na drogach
Manewry przeciwpowodziowe na zaporze w Goczałkowicach
Manewry przeciwpowodziowe na zaporze w Goczałkowicach

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 20