Kulinarny sukces ekipy z Wisły Wielkiej

16.06.2008, 14:23

Pszczyna

Ekipa z Wisły Wielkiej, reprezentująca Pszczynę na Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się 14 czerwca w Raciborzu, otrzymała prestiżowe wyróżnienie Polskiej Akademii Kulinarnej.


Festiwal, który przyciągnął specjalistów oraz amatorów kuchni śląskiej z całego województwa, został po raz trzeci zorganizowany przez Śląską Organizację Turystyczną. Wystartowało w nim 21 ekip, w tym po raz pierwszy reprezentacja Pszczyny z Wisły Wielkiej. Ich zadaniem było przygotowanie specyficznych potraw z poszczególnych subregionów województwa śląskiego w kategorii konkursu kucharzy amatorów i kucharzy zawodowych.

Jadwiga Gołek, Seweryn Gołek, Agnieszka Mrzyk, Marek Wolski, Elżbieta Nowrotek i Mirosława Wolska z Wisły Wielkiej przygotowali wędzonego karpia, zupę – pszczyńską botwinkę i na danie główne: udziec wieprzowy, kapustę zasmażaną i pieczone ziemniaki. Jury w skład którego weszli m.in. Emilia Krakowska, Hanna Szymanderska i Wiesław Ambroz uznało potrawy wiślan jako wierne tradycjom śląskiej kuchni, przyznając prestiżowe wyróżnienie Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – „Za dbałość o śląskie tradycje kulinarne” oraz puchar za wierność śląskim tradycjom kulinarnym.

- W przyszłym roku Festiwal „Śląskie Smaki” odbędzie się w Pszczynie. A już dzisiaj zapraszam na Święto Wodzianki, które zorganizujemy w ramach tegorocznych Dni Pszczyny na małej scenie na pszczyńskim rynku w dniu 24 sierpnia – powiedział Dariusz Skrobol, zastępca burmistrza Pszczyny, który towarzyszył pszczyńskiej ekipie w Raciborzu.

Dania, które uznane zostało przez Jury jako wierne tradycjom śląskiej kuchni przygotowane przez reprezentacje z Pszczyny:

Przystawka: KARP WĘDZONY
2 szt. karp ok. 2 kg jeden,
marynat składniki:
2l. wody, 1/2 szkl. soli, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, owocowe drzewo do wędzenia

Zupa: PSZCZYŃSKA BOTWINKA
Składniki:
1/2 kg kości schabowych, włoszczyzna, 2 pączki młodej botwinki, 150 ml. śmietany kremowej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka.

Danie główne: UDZIEC WIEPRZOWY, KAPUSTA ZASMAŻANA, ZIEMNIAK PIECZONY.
Składniki:
1 młoda kapusta, 30 dag. boczku wędzonego, cebula, czosnek, 2 łyżki mąki, przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet), 6 szt. dużych młodych ziemniaków, masło, sos czosnkowy, udziec wieprzowy, sól, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy.

OPIS POTRAWY
Przystawka: KARP WĘDZONY
Karpia oczyścić, włożyć do zalewy na 24 godziny. Wędzić na drzewie owocowym. Wystudzonego karpia pokroić na pierścienie i udekorować zieloną sałatą i cytryną.

Zupa: PSZCZYŃSKA BOTWINKA
Ugotować wywar z kości schabowych z włoszczyzną, dodać pokrojoną botwinkę. Zupę zagęścić śmietaną z dodatkiem mąki pszennej. Gotową zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i szczyptą posiekanego lubczyku.

Danie główne: UDZIEC WIEPRZOWY, KAPUSTA ZASMAŻANA, ZIEMNIAK PIECZONY NA GRILU Z SOSEM CZOSNKOWYM.
Udziec natrzeć solą do białości i odstawić na dwa dni, następnie zrobić zalewę z przyprawami i odstawić na 7 dni w chłodnym miejscu. Wyciągnąć, osuszyć i piec na piecu przepalonym drzewem owocowym. W trakcie pieczenia polewać udziec piwem i czerwonym winem. Ciepłe kroić na porcje i podawać z zasmażaną kapustą: pokrojoną kapustę ugotować, odcedzić, połączyć z wcześniej zesmażonym boczkiem, cebulą i mąką. Doprawić przyprawami a na koniec dodać czosnek. Dobrze wyczyszczone ziemniaki ugotować w skorupkach. Naciąć każdy ziemniak, dodać łyżkę masła i ząbek czosnku. Każdy ziemniak owinąć folią aluminiową i upiec w żarze grilowym lub w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym: śmietana, czosnek pokrojony, koperek i przyprawy.

Zobacz zdjęcia z festiwalu, fot. Urząd Miejski

ram

T G+ F

1

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Zobacz także

Samorządowcy zagrają
Samorządowcy zagrają "Bajkę na niepogodę" dla Arka z Wisły Wielkiej
Rajdowcy z Wisły Wielkiej kończą starty
Rajdowcy z Wisły Wielkiej kończą starty
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej
Uhonorowani przez Sybiraków
Uhonorowani przez Sybiraków
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18