Jak pojeść, to na śląskim weselu

Pszczyna09.11.2018, 10:12

Panie z kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Pszczyna musiały się napracować. Wiadomo, gość weselny głodny, gość niezadowolony. Powodów do narzekania nie dały.

Prezentacja potraw regionalnych tym razem odbyła się pod hasłem „Śląskie Wesele”, 8 listopada w Ośrodku Kultury w Brzeźcach.

- To już 20. prezentacja potraw. W 1998 r. po raz pierwszy spotkaliśmy się w Czarkowie. Od tego czasu  dwie rzeczy się nie zmieniły – suto zastawione stoły i uśmiechnięte twarze za nimi – mówiła Katarzyna Myszor, prezes Gminnego Związku Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Pszczynie.

Rzeczywiście, jedzenia mogłoby starczyć na długie wesele. Te przecież dawniej trwały nawet kilka dni. Stół zaczynał się od tortu weselnego poprzez ciasta, wszelkiego rodzaju zakąski, a kończył na daniu obiadowym – rosole ze swojskim makaronem oraz roladzie z modrą kapustą i kluskami.

Weselne pieśni i obrzędy zaprezentował zespół Wiślanie z Wisły Małej.

Organizatorami XX Prezentacji Potraw „Śląskie Wesele” byli Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Pszczynie oraz Urząd Miejski w Pszczynie.

jack

T G+ F

Zobacz także

Spiżarnia śląskiej gospodyni
Spiżarnia śląskiej gospodyni
Mechanik też może dobrze sobie radzić w kuchni!
Mechanik też może dobrze sobie radzić w kuchni!
Alarm przeciwpowodziowy odwołany
Alarm przeciwpowodziowy odwołany
Nie będzie dofinansowań do odnawialnych źródeł energii
Nie będzie dofinansowań do odnawialnych źródeł energii
Nielegalni imigranci schwytani na stacji w Warszowicach
Nielegalni imigranci schwytani na stacji w Warszowicach

Komentarze:

treść:
autor:

SQL: 18