Gotowanie na rynku i potyczki kulinarne. Chochla dla Jankowic
Pszczyna | 20.08.2018, 12:24 |
Wczoraj w Pszczynie można było nie tylko posłuchać dobrej muzyki, ale też skosztować pysznych dań przygotowanych przez gospodynie.
Tradycyjnie w ramach Dni Pszczyny odbył się Festiwal Pszczyńskich Maszketów "Chochla 2018". W XI edycji nie było potrawy przewodniej, dlatego jury oceniało wszystkie dania przygotowane przez gospodynie - lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i zespoły ludowe.
Zdaniem jurorów najlepsze okazało się KGW Jankowice. Tamtejsze gospodynie częstowały m.in. bigosem, gołąbkami, ciastem cytrynowo-kokosowym, bajaderkami czy ulami.
Wcześniej pięć zespołów wzięło udział w Rodzinnej Olimpiadzie Kulinarnej, a na scenie na rynku rywalizowano w ramach Pszczyńskiego ein TOPf CHEFa. Uczestniczki z podanych produktów miały za zadania przygotować sałatkę lub danie obiadowe na zimno. Wygrała przedstawicielka KGW ze Studzionki.
pako