Góra i Rudziczka wygrały kulinarny konkurs
17.10.2011, 11:53 |
Pszczyna, powiat
W Pszczynie odbył się powiatowy konkurs potraw regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Temat konkursu „Owocowo – warzywne rozmaitości ziemi pszczyńskiej” określił, iż w tej smakowej tonacji musiało zostać przygotowane danie gorące oraz deser.
W konkursie uczestniczyło 12 organizacji z terenu powiatu pszczyńskiego. Członkowie jury oceniali smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją. W skład komisji konkursowej weszli: Henryk Kolarczyk, wicestarosta pszczyński, Grażyna Goszcz, zastępca burmistrza Pszczyny, Andrzej Grzyb, dyrektor Oddziału Bielskiego Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Łucja Krutak, prezes Gminnego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej, Renata Dyrda, wiceprezes Zarządu Lokalnej Grupy Działania Ziemia Pszczyńska, Jadwiga Zatoka, przedstawiciel wylosowany spośród kół nie biorących udziału w konkursie.
Wyniki:
I miejsce ex aequo KGW Góra i KGW Rudziczka
II miejsce ex aequo KGW Jankowice i KGW Pawłowice
III miejsce ex aequo KGW Gilowice i KGW Piasek
Wyróżnienia otrzymali: KGW Czarków, Koło Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Goczałkowicach, KGW Kobiór, KGW Pniówek, KGW Rudołtowice i KGW Suszec (źródło: pszczyna.pl, fot. Piotr Łapa)
ram