Foto-temat: niedziela - Chochla i Mała Chochla
25.08.2013, 18:32 |
Pszczyna
Za nami kolejne atrakcje drugiego dnia święta miasta. Znamy laureatów Chochli 2013 i Małej Chochli.
Konkurs kulinarny Mała Chochla był ostatnim akcentem kampanii „Zdrowie jest smaczne”, której organizatorem jest „Gazeta Pszczyńska”. Do rywalizacji o Małą Chochlę stanęło 9 dwuosobowych drużyn.
Smaczne i zdrowe sałatki na rynku przyrządzali uczniowie: Szkoły Podstawowej nr 10 w Piasku, Szkoły Podstawowej nr 23, Szkoły Podstawowej nr 16 w Studzienicach, Szkoły Podstawowej nr 8 w Rudołtowicach, Szkoły Podstawowej nr 9 w Łące, Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszczynie, Szkoły Podstawowej nr 12 w Pszczynie, Szkoły Podstawowej w Jankowicach, Szkoły Podstawowej nr 4 w Pszczynie.
Jury, w skład którego wchodzili profesjonalni kucharze, miało trudne zadanie, bo uczniowie z dużym zaangażowaniem przygotowywali oryginalne sałatki. Oceniano porządek na stanowisku pracy, smak sałatki, jakość użytych składników oraz wartości odżywcze, estetykę podania sałatki oraz użycie sezonowych produktów
I miejsce jury przyznało reprezentantkom SP nr 8 z Rudołotowic – Martynie Skrzypczyk i Wiktorii Zieburze. II miejsce zdobyły uczennice SP nr 16 Studzienic – Magdalena Koczy i Antonina Kania. III miejsce przypadło uczniom SP nr 9 w Łące – Marcinowi Jazowemu i Sebastianowi Żupie.
- W naszej sałatce był szpinak, rukola, kiełki, malina, ostrężyny, pomidorki, ser owczy, migdały i sok z malinami – mówią zdobywczynie statuetki Małej Chochli, Martyna Skrzypczyk i Wiktoria Ziebura. Przepis na sałatkę to pomysł dziewczyn i mamy Martyny – Joanny Skrzypczyk.
Co w tej sałatce urzekło jury? - Użycie produktów sezonowych, czyli malin i ostrężyn, było u dziewczyn w największym wymiarze. Poza tym maliny nie były tylko składnikiem sałatki, ale również sosu. Oprócz tego stwierdziliśmy, że jak na wiek dziewczynek sałatka była wyjątkowo dekoracyjna. A porządek na stanowisku pracy był od początku do końca bez zarzutu. Tak wiele elementów weszło w skład tej sałatki, że trudno było jej nie nagrodzić – mówi członek jury Robert Polinśki.
Wszystkie szkoły biorące w konkursie otrzymały sokowirówki ufundowane przez przez Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Edukacji Dzieci i Młodzieży „Omnibus”. Natomiast laureaci dodatkowo otrzymali torby sportowe, ufundowane przez Pszczyńską Fundacje Wspierania i Rozwoju Sportu.
Wcześniej ogłoszono wyniki VI Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla 2013”. Od godz. 12.00 gospodynie warzyły na rynku tradycyjny śląski rosół z nudlami. Do rywalizacji stanęło 9 zespołów z terenu gminy Pszczyna. Najbardziej do gustu jury przypadł rosół ugotowany przez panie z KGW Wisła Wielka. II miejsce przyznano gospodyniom z KGW Piasek, a III z KWG Rudołtowice.
Festiwalowi towarzyszyły, koncerty, pokazy kuchni, kiermasz potraw regionalnych, a także Festiwal Pizzy, na którym swoje wypieki prezentowało sześć lokalnych pizzerii.
Inne fotogalerie z Dni Pszczyny 2013
Intronizacja rady królewskiej Kurkowego Bractwa Strzeleckiego
Zawody wędkarskie w parku
jack