Rodzinna sobota w pszczyńskim skansenie z dynią w roli głównej
Pszczyna | 12.11.2019, 09:29 |
W sobotę, 9 listopada w pszczyńskim skansenie trwały Dyniowe wariacje – warsztaty i prelekcje dla całych rodzin, jak zwykle w nawiązaniu do hasła „z tradycji czerpiemy siłę”. Odbył się kiermasz naturalnych produktów.
Już od godzin przedpołudniowych całe rodziny miały okazję wziąć udział w warsztatach i prelekcjach nawiązujących do tradycji i natury w klimatycznej scenerii pszczyńskiego skansenu. Wydarzenie przybliżyło uczestnikom jak wiele zastosowań może mieć warzywo kojarzące się dziś przede wszystkim z dekoracją na Halloween. Przez cały dzień trwał kiermasz dyniowych produktów – można było spróbować rozgrzewającej zupy z dyni, ciast, dżemów i kompotów z dyni oraz zakupić przepiśniki, czy mydełka z naturalnych surowców. Degustacja produktów odbywała się z wykorzystaniem wyłącznie papierowych i drewnianych sztućców i naczyń. Produkty przygotowały pracowniczki skansenu i uczestniczki warsztatów rękodzielniczych. Dzieci wzięły udział w warsztatach plastycznych, mydlarskich i kulinarnych, na których uczyły się wyklejania obrazków z pestek dyni, rzeźbienia w dyni i pieczenia babeczek z dodatkiem tego cennego warzywa. Uczestnicy wysłuchali prelekcji Bernadety Kędzior na temat uprawy i gatunków dyń oraz ich właściwości korzystnych dla zdrowia, m.in. dla wzmacniania odporności. Przez cały dzień można było bezpłatnie skorzystać z porad dietetyka.
ar