Dobra kuchnia w PZS nr 2
Pszczyna | 23.06.2016, 07:47, aktualizacja: 13:47 |
Od wielu lat kierunek gastronomiczny w PZS nr 2 - technikum żywienia i usług gastronomicznych cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży w Pszczynie i okolicach.
Doskonale wyposażone pracownie i doborowy zespół nauczycieli, to zdaniem dyrektora szkoły, Piotra Cygana klucz do sukcesu na tym polu. Świadczy o tym m.in. ranking miesięcznika „Perspektywy", który nazwał nasze Technikum Szkołą Mistrzów.
Od niedawna w szkole mamy możliwość korzystania z wiedzy świetnego kucharza, Piotra Polaka, który obecnie jest szefem kuchni w pokazowych ogrodach „Kapias". Piotr Polak gotuje już ponad 20 lat, a doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Francji, w hotelu u podnóży gór Mont Dore oraz we francuskim mieście Bourges w restauracji słowiańskiej. Tam nauczył się kuchni starofrancuskiej oraz kuchni z regionu Auvergne. W Polsce pracował w lokalnych restauracjach i renomowanych hotelach. W kuchni ceni profesjonalizm oraz dokładność oraz szacunek do produktu. Kładzie główny nacisk na jakość produktu oraz naturalne gotowanie z wyłączeniem chemicznych, złych dla zdrowia składników.
Jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle o profilu kucharz oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Cieszynie. Nasi uczniowie mieli okazję poznać Piotra Polaka na konkursie kulinarnym, a jego warsztat pracy podziwiali podczas czerwcowej wizyty gości - nauczycieli hotelarstwa i gastronomii z Portugalii. Dobry kucharz w PZS nr 2 zawsze będzie miłym gościem, cieszymy się, że młodzież może uczyć się od najlepszych.
Liczymy na dalszą, owocna współpracę z Piotrem Polakiem, życzymy mu wielu sukcesów zawodowych.
Beata Skrzypczyk
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie
jack