Chochla: wybrali najlepszego sandacza
Pszczyna | 20.08.2017, 17:07 |
To była wyjątkowo smaczna niedziela na pszczyńskim rynku! Tradycyjnie w ramach Dni Pszczyny odbył się Festiwal Pszczyńskich Maszketów Chochla 2017.
W jubileuszowej, X edycji konkursu uczestnicy mieli do przygotowania inspirowaną lokalnymi tradycjami kulinarnymi potrawę z sandacza. Do rywalizacji przystąpiły lokalne koła gospodyń wiejskich oraz inne grupy miłośników śląskiej kuchni.
Na rynku można było próbować także wielu innych potraw oraz deserów przygotowanych przez uczestników.
Zdaniem jury najlepiej poradził sobie zespół "Folkowianie" z Grzawy. Laureatki otrzymały tradycyjną "Chochlę".
Podczas tegorocznej Chochli po raz pierwszy przeprowadzono konkurs o tytuł pszczyńskiego "ein TOPf CHEFA". Zbliżony był formułą do telewizyjnych programów Top Chef i Masterchef. Laureatką została Anna Kobus z Brennej.
pako